PhantomLord 16.07.2021 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Cześć, jestem w trakcie budowy domu i niestety nie dopilnowałem wykonania przepustu do WLZ w odpowiednim miejscu. Arot został wykonany, jednak nie na tej ścianie, przez co kabel musiałby iść dłuższą drogą i krzyżować się z rurą od kanalizacji. Moje pytanie, jak mogę rozwiązać teraz ten problem? Ściany fundamentowe są już ocieplone, na styropianie jest siatka i klej. Czy poprawne będzie jak wytnę kawałek tego styropianu poprowadzę tam Arot i wykonam otwór w ścianie nośnej na poziomie chudziaka i wpuszczę tam ten kabel? Nie będzie problemu z przykryciem tego elewacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 17.07.2021 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Dziwne, że nie ma jeszcze przynajmniej kilku "porad" dyżurnych forumowych wolontariuszy + wskazanie odpowiednich norm + publikacje dr. Musiała.Zaś do autora tematu - może zlecisz to elektrykowi, ale takiemu z wykształceniem elektrycznym i praktyką, a nie osobie z tzw "uprawnieniami SEP". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.07.2021 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Rozumiem, że niejaki domsat deklaruje rzeczową i fachową pomoc w postaci realizacji zlecenia od autora.Niestety, jak się ma dupiatego kierownika budowy, albo nie ma się żadnego, to teraz trzeba bazować na poradach specjalisty (patrz wspomniany nick powyżej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PhantomLord 17.07.2021 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Dziwne, że nie ma jeszcze przynajmniej kilku "porad" dyżurnych forumowych wolontariuszy + wskazanie odpowiednich norm + publikacje dr. Musiała. Zaś do autora tematu - może zlecisz to elektrykowi, ale takiemu z wykształceniem elektrycznym i praktyką, a nie osobie z tzw "uprawnieniami SEP". Proszę mi uwierzyć, że próbowałem znaleźć odpowiedniego elektryka, który za odpowiednią opłatą zająłby się tym jak należy. Niestety, ale elektrycy proponują przewiercić ocieplenie fundamentu, bloczki fundamentowe, chudziaka i przeciągnąć kabel - wydaje mi się, że to niezbyt dobre rozwiązanie. Czy zna Pan kogoś z okolic Poznania, kto mógłby się podjąć zlecenia? Może Pan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 19.07.2021 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Mieszkam w Łodzi i obszar mojego działania to promień max 15 km.Swoją drogą to dziwne - w dużym mieście brak sensownego elektryka. Sądziłem, że taki problem dotyczy prowincji i to tej głębszej. Proponuję poszukać fachowca poprzez portal fixly.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.07.2021 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Czy poprawne będzie jak wytnę kawałek tego styropianu poprowadzę tam Arot i wykonam otwór w ścianie nośnej na poziomie chudziaka i wpuszczę tam ten kabel? Nie będzie problemu z przykryciem tego elewacją? Zrób tak jak napisałeś, przez ścianę nośną nad ociepleniem fundamentu a na wysokości chudziaka do wewnątrz i po chudziaku jeśli konieczność do skrzynki instalacyjnej. Na projekcie roboczym domu zaznacz odległość od ściany trasę tego arota i miejsce przejścia przez ścianę. Niekiedy ta informacja się przydaje, a później się zapomina. Jeśli ten arot jest na dłuższym odcinku po elewacji to możesz go wkuć 50-70% i przymocować opaską kołkową do ściany - to na wypadek gdyby przyszło Ci wymieniać ten przewód lub dokładać wewnątrz jakiś inny na trasie do rozdzielni byś spokojnie mógł "wepchnąć" z dużą siłą nie obawiając się o wyrwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 20.07.2021 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 Nie ma najmniejszego problemu żeby kabel skrzyżował się z rurą kanalizacyjną. Zakop kabel z rurą karbowana poniżej rury kanalizacyjnej. W terenie daje się 0,5m odstępu. Dasz trochę więcej metrów kabla i tyle. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts