Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WLZ brak przepustu

Recommended Posts

Cześć,

jestem w trakcie budowy domu i niestety nie dopilnowałem wykonania przepustu do WLZ w odpowiednim miejscu. Arot został wykonany, jednak nie na tej ścianie, przez co kabel musiałby iść dłuższą drogą i krzyżować się z rurą od kanalizacji.

Moje pytanie, jak mogę rozwiązać teraz ten problem? Ściany fundamentowe są już ocieplone, na styropianie jest siatka i klej. Czy poprawne będzie jak wytnę kawałek tego styropianu poprowadzę tam Arot i wykonam otwór w ścianie nośnej na poziomie chudziaka i wpuszczę tam ten kabel? Nie będzie problemu z przykryciem tego elewacją?

Dziwne, że nie ma jeszcze przynajmniej kilku "porad" dyżurnych forumowych wolontariuszy + wskazanie odpowiednich norm + publikacje dr. Musiała.

Zaś do autora tematu - może zlecisz to elektrykowi, ale takiemu z wykształceniem elektrycznym i praktyką, a nie osobie z tzw "uprawnieniami SEP".

Dziwne, że nie ma jeszcze przynajmniej kilku "porad" dyżurnych forumowych wolontariuszy + wskazanie odpowiednich norm + publikacje dr. Musiała.

Zaś do autora tematu - może zlecisz to elektrykowi, ale takiemu z wykształceniem elektrycznym i praktyką, a nie osobie z tzw "uprawnieniami SEP".

Proszę mi uwierzyć, że próbowałem znaleźć odpowiedniego elektryka, który za odpowiednią opłatą zająłby się tym jak należy. Niestety, ale elektrycy proponują przewiercić ocieplenie fundamentu, bloczki fundamentowe, chudziaka i przeciągnąć kabel - wydaje mi się, że to niezbyt dobre rozwiązanie.

Czy zna Pan kogoś z okolic Poznania, kto mógłby się podjąć zlecenia? Może Pan?

Czy poprawne będzie jak wytnę kawałek tego styropianu poprowadzę tam Arot i wykonam otwór w ścianie nośnej na poziomie chudziaka i wpuszczę tam ten kabel? Nie będzie problemu z przykryciem tego elewacją?

Zrób tak jak napisałeś, przez ścianę nośną nad ociepleniem fundamentu a na wysokości chudziaka do wewnątrz i po chudziaku jeśli konieczność do skrzynki instalacyjnej.

Na projekcie roboczym domu zaznacz odległość od ściany trasę tego arota i miejsce przejścia przez ścianę. Niekiedy ta informacja się przydaje, a później się zapomina.

Jeśli ten arot jest na dłuższym odcinku po elewacji to możesz go wkuć 50-70% i przymocować opaską kołkową do ściany - to na wypadek gdyby przyszło Ci wymieniać ten przewód lub dokładać wewnątrz jakiś inny na trasie do rozdzielni byś spokojnie mógł "wepchnąć" z dużą siłą nie obawiając się o wyrwanie.