Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

buduję domek z dachem dwuspadowymi i z jednospadowymi zadaszeniami tarasów (6,5x3m i 4x3m) dochodzącymi do obu ścian szczytowych. Wykonawca SSO tam gdzie jest to konieczne do budowy zadaszeń ma zaizolować ich styki ze ścianami i zrobić obróbki blacharskie. Poza tym do tematu elewacji planowałem wrócić dopiero w przyszłym roku. Na elewacji ma być wełna.

Teraz zastanawiam się, czy to jest dobry pomysł - czy jeżeli wtedy będę rozmawiał z wykonawcami elewacji, to nie będą płakać, ze się za późno obudziłem, bo trzeba było cale ściany szczytowe robić przed tymi dachami tarasów, a po zrobieniu tych dachów będzie trudniej/drożej i ryzyko uszkodzenia dachu tarasu, jeżeli na nim będą chodzić, stawiać rusztowania itp.

martwię się na zapas czy lepiej faktycznie te szczyty zrobić w całości przed dachami?

Jeżeli ściany szczytowe przed dachami tarasów, to pewnie i całą elewację bym zlecił, bo po co się rozdrabniać. Tylko czy wtedy dom nie będzie gorzej schnąc itp?

https://forum.murator.pl/topic/263556-dach-tarasu-przed-czy-po-elewacji/

Ja przy dachu płaskim robiłem tak, że tam, gdzie to było wymagane, najpierw zrobiłem elewację i dopiero potem dach na gotowo. Tylko tak można było prawidłowo zamontować kliny, opierzenia, wywinąć papę nitd.

Następnie już po dachu, reszta elewacji na budynku i całość do tynkowania.

https://forum.murator.pl/topic/263556-dach-tarasu-przed-czy-po-elewacji/#findComment-7935594