gryziciel 18.07.2021 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 buduję domek z dachem dwuspadowymi i z jednospadowymi zadaszeniami tarasów (6,5x3m i 4x3m) dochodzącymi do obu ścian szczytowych. Wykonawca SSO tam gdzie jest to konieczne do budowy zadaszeń ma zaizolować ich styki ze ścianami i zrobić obróbki blacharskie. Poza tym do tematu elewacji planowałem wrócić dopiero w przyszłym roku. Na elewacji ma być wełna. Teraz zastanawiam się, czy to jest dobry pomysł - czy jeżeli wtedy będę rozmawiał z wykonawcami elewacji, to nie będą płakać, ze się za późno obudziłem, bo trzeba było cale ściany szczytowe robić przed tymi dachami tarasów, a po zrobieniu tych dachów będzie trudniej/drożej i ryzyko uszkodzenia dachu tarasu, jeżeli na nim będą chodzić, stawiać rusztowania itp. martwię się na zapas czy lepiej faktycznie te szczyty zrobić w całości przed dachami? Jeżeli ściany szczytowe przed dachami tarasów, to pewnie i całą elewację bym zlecił, bo po co się rozdrabniać. Tylko czy wtedy dom nie będzie gorzej schnąc itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 18.07.2021 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Ja przy dachu płaskim robiłem tak, że tam, gdzie to było wymagane, najpierw zrobiłem elewację i dopiero potem dach na gotowo. Tylko tak można było prawidłowo zamontować kliny, opierzenia, wywinąć papę nitd. Następnie już po dachu, reszta elewacji na budynku i całość do tynkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts