Zbigew 18.07.2021 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 WitamWiercę ręcznie studnię. Dowierciłem się do zwierciadła na 14,5m. Cały czas był piasek, bardzo drobny. Około 13,3 metra były kęsy glinki wielkości 1-3cm. potem dlalej piasek, coraz bardziej wilgotny i coraz grubszy. Od poniedziałku wstawiam rury fi 160 pomarańczowe i szlamuję otwór. Chcę dojść do około 20m, a może głębiej. Nigdzie nie znalazłem informacji jaką dobrać granulację do obsypania filtra. Myślę, że powinna być grubsza niż otaczający filtr piasek, ale o ile?Pozdrawiam wiercących.Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.07.2021 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 A jaki filtr zamierzasz użyć ?Czytałem gdzieś, że im drobniejszy filtr, tym grubsza może być obsypka. Jest na FB grupa "Studnie-woda za darmo" tam są ludzie, którzy parają się tym na co dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigew 18.07.2021 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Dzięki za informację. Popatrzę na FB. Znalazłem informację: http://www.filtrystudzienne.com.pl/img/1492162980-plik_z_22_09_2014-katalog_-_filtry_studzienne_-_2014_poprawki.pdfWidzę, że wszystko zależy od ziarna wodonośnego strona 8 tab. 7. czyli najpierw muszę zagłębić się najgłębiej i pobrać próbki aby okreslić ziarno. Potem zależy od tego szczelina filtra. A wysokość filtra określi potrzebna wydajność studni. Taki kierunek. Jaka siatka to jeszcze nie wiem. Chyba zamówię gotowy, to pomogą dobrać.Pozdrawiam wiercących.Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts