Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki duzy stol w jadalni?

ozzie

Recommended Posts

Ja kupiłam taki stół:

koło o średnicy 115 cm, które po rozsunieciu można powiększyć.

Dołączone są do niego 3 płyty o wymiarach 115 x 50 cm, które się dokłada. Można dołączyć 1, 2 lub trzy płyty. Czyli minimalny wymiar stołu to 115 cm a maksymalny 265 cm. Wszystko się wysuwa na metalowych prowadnicach.

Mieści się przy nim luźno 12 osób. Jestem bardzo zadowolona.

Ja kupiłam taki stół:

Dołączone są do niego 3 płyty o wymiarach 115 x 50 cm, które się dokłada. Można dołączyć 1, 2 lub trzy płyty. Czyli minimalny wymiar stołu to 115 cm a maksymalny 265 cm. Wszystko się wysuwa na metalowych prowadnicach.

Właśnie szukam podobnego stołu

Możesz coś więcej o nim powiedzieć? Producent, miejsce zakupu, cena...

Ozzie mam stół o wymiarach 120x240. Stoliczek ma ponad 100 lat i jest rozkładany. Po złożeniu 120x120 cm. Przy imprezach rodzinnych jest Ok. Ta moja staroć jest badzo ciężka i przez to stabilna. Słyszałam, że trzeba na ten fakt uważać bo potem :wink: raczej sałatka na teściowej..... :D [/code]

Witajcie,

Ja zinwestowałam w stół firmy Klose, który w normalnej pozycji ma 95cm x 2,5m (owalny). Natomiast po rozłożeniu ma 4,5m długości (najduższy wymiar w tej firmie). Kosztował mnie podan 3,5tys, ale nie żałuję. Od tej pory służył mi godnie w wiglie (czasem na 18 osób), a najlepiej zdał egzamin w czasie komunii córki. Dostaławiłam tylko jeszcze jeden stół (sąsiada) o podobnej długości i miałam ok 37 osób posadzone.

Pozdrawiam,

Alicja

To ja pozwolę sobie na parę fachowych uwag ( śmiem tak twierdzić bom meble sprzedawał, a i robił przez parę lat ).

Stół szer. 110 cm jest wystarczajacej szerokości, dla osób o średnim

wzroście umożliwia, np. podanie wyciągnietej ręki osobie z naprzeciwka, co za tym idzie np. nalanie wina, bądź podania półmiska bez konieczności wstawania.

Co do ilości miejsca przy stole dla jednej osoby należy zarezerwować średnio 60 cm ( półokrąg o promieniu 30 cm miejsce na zastawę - wracając do szer. stołu 110 - 2x30 = 50 cm na półmiski, wazony, etc. ).

Zatem długość stołu łatwo wyliczyć w zależności od potrzeb :D

Przy prostokatnym stole na szczycie siada jedna osoba, przy półokrągłym mieszczą się dwie ( 110 cm szer. ).

Pozdro

J

Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Stolarz mowil mi, ze wlasnie liczy sie 60 cm na osobe. Nasz stol nie bedzie rozkladany, bedzie z ladnego forniru (jutro przychodzi do nas stolarz i mamy porozmawiac o fornirach). Oczywsicie imprezy, gdzie wieksza ilosc osob musi usiasc przy stole nie zdarzaja sie tak czesto, ale u nas raz na miesiac mamy kolacje dla znajomych czy rodziny, normalna ilosc osob przy stole to 8 osob.

Pozdrawiam

ozzie

Ja uszylam dwa piekne obrusy (140x290) z materialow na zaslony. Sa to materialy 100% bawelna, sliczne wzory i od roku sprawdzaja sie bardzo dobrze. Kupilam 3,3 m materialu, koszt takiego obrusu wyniosl mniej wiecej 160 zl, wiec nie najgorzej. Jeden obrus jest typowo "bozonarodzeniowy", drugi to wersja "letnia" w delikatne kwiaty. Jestem z nich bardzo zadowolona. :wink:

Ja kupiłam taki stół:

Please,please,please, ja tez bym się chciała dowiedzieć gdzie taki stół można kupić :D

• 2 weeks później...

Co sądzicie o zamawianu stołu do jadalni u stolarza? Czy tez raczej liczyć na ofertę w sklepach. Czy stolarze robia również stoły rozsuwane? Jakie są wasze doświadczenia. Stoły jakie dotychczas oglądałem w sklepach są nieszczególnie urodziwe, a jak juz mi sie podobają to kosztują kilka tys. ;) (moje marzenie to stół fornirowany wenge).

Pozdrawiam,

Szymon