Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Raki w belce garażu

Recommended Posts

Uważasz że powinienem ruszać dobry beton i skuć jak pokazuje czerwony prostokąt? To jest na prawdę twarde

Nowa fotka, inny podgląd :D

Ja nie mówiłem o skuwaniu do końca, tylko skuwanie zewnętrznych prętów już odsłonionych, żeby można było je zalać z sensowną otuliną. Dlatego mówiłem o dwóch miejscach, tej odsłoniętej końcówce po prawej i odsłoniętych prętach przy ścianie. Zalewanie prętów osłoniętych tylko w połowie, według mnie, jest bez sensu, bo to będzie się trzymać albo i nie, a robimy tak, żeby zrobić to raz i zapomnieć.

Masz kierownika, pokaż, zapytaj jak zrobić? Pytanie pomocnicze, czy daje gwarancję, że tam nie wyjdzie rdza w przyszłości? ;)

Na rdze można machnąć jakimś gruntem który działa jako grunt czepny. Ok pozostaje nadal niewiadoma co do środka. Czy używać rzadkiego CX20, CD26 czy może jechać od betoniarni gdy będą robić komuś drobnoziarnisty B25 i niech mi naleją do kasty ale pewnie nie będzie im się chciało

Należy oczyścić niezabetonowane zbrojenie i powierzchnię wylanego betonu z luźnych kiepsko związanych okruchów itp. Następnie nanieść warstwę sczepną/antykorozyjną dowolnego producenta na zbrojenie i powierzchnię starego betonu. Potem w szalunku dolać zaprawą naprawczą konstrukcyjną typu R3 i odpowiednio zawibrować i pielęgnować.

Na rdze można machnąć jakimś gruntem który działa jako grunt czepny. Ok pozostaje nadal niewiadoma co do środka. Czy używać rzadkiego CX20, CD26 czy może jechać od betoniarni gdy będą robić komuś drobnoziarnisty B25 i niech mi naleją do kasty ale pewnie nie będzie im się chciało

Beton to beton. Wymaga pielęgnacji, najlepiej zakrycia szczelnego folią na 7 dni, by wilgoć nie parowała i hydratacja nie była zakłócona.

Wygodniej stosować dedykowane masy naprawcze do betonu PCC - tutaj produktów jest sporo o różnych właściwościach i łatwiej dobrać coś do potrzeb, szybkowiążące nie trzeba się długo bawić w pielęgnację jak ze zwykłym betonem.

Idea naprawy jest taka, że po uzupełnieniu całość ma pracować jak monolit. Czyli własności masy naprawczej muszą być zbliżone do parametrów konstrukcji. Jeśli akurat masa jest za mocna to można ją osłabić dodając kruszywo - frakcję i proporcje do konkretnego przypadku trzeba ustalić. KB powinien pomóc w doborze na podstawie danych z wizji lokalnej i dokumentacji z betoniarni co Ci wylano, nawet jeśli niezbyt lotny to podstawową wiedzę o betonach i ich naprawach powinien mieć.

EDIT: wydaje mi się, że CD26i CX20 nie służą do napraw betonów konstrukcyjnych tylko lekkich, trzeba przeanalizować w KT.

Edytowane przez maaszak

• 2 months później...