Program93 20.07.2021 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 Witam ,Założony mam kilka lat wstecz kocioł Defro komfort eko palnik żeliwny Ekoenergia 15-25kw , po ociepleniu domu zapotrzebowanie spadło na 12kw , już ostatniej zimy ciężko się paliło bo dużo sadzy i tez spore spalanie opału 28-30mj . Na ten sezon kupiłem tani ekogroszek 24mj , ale pytanie co mogę zrobić z instalacja aby podnieść sprawność kotła i tez zużycie mniejsze przez to , obecnie jest zawór 4d grzejniki i 3D na podłogę , myślałem o sprzęgle hydraulicznym , ale w tym przypadku lepszy chyba już bufor ?Czekam na jakieś sugestie .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 21.07.2021 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 Chyba najtaniej będzie wymienić kocioł. Może da się go jeszcze sprzedać za jakieś rozsądne pieniądze. Bufor tylko częściowo rozwiąże problem. Kocioł w zależności od pojemności bufora będzie 1-2 razy na dobę pracował przez 2-3 godz. na pełnej mocy a potem wiele godzin na podtrzymaniu. Gorszy ekogroszek też nie rozwiązuje problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts