Czarny_Wodzu 22.07.2021 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 Dzień dobry, Mam taką sytuację, umówiłem się z moim budowlańcem że on z innej budowy zabierze nadmiar ziemi i przywiezie ją do mnie. Zwykła ziemia, ma w przyszłości być pod taras. Umówiliśmy się tak, że ja pokryję połowę kosztu transportu i druga strona pokryję drugą połowę. Budowlaniec powiedział mi, że mam do zapłaty 1500 PLN (ziemi jest 8 kupek). Czyli w sumie cena tego transportu wyniosła 3000 PLN. Czy to nie jest za dużo? Odległość to pewnie 20-30km nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.07.2021 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 (edytowane) Wg mnie pokrywasz całość - pytałem u siebie - wyszło ok 1750 za transport na tym odcinku(500km) - 3,5 zł/km. Oczywiście kwestia umówienia się z kierowcą. Jeśli oczywiście za ziemię nie płacisz, bo jeśli tak to cena jest adekwatna do wykonanej usługi i materiału. Dochodzi jeszcze cena załadunku - tutaj nic nie wspominasz. Edytowane 22 Lipca 2021 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 22.07.2021 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 Jeśli jest 30km, to w sumie auto zrobiło 480km, więc 3000 daje 6 zł/km. Gdyby 1500 było całkowitym kosztem, to byłaby to bardzo tania usługa. Ja już parę lat temu płaciłem 4-5 zł za kilometr w obie strony. Nie wiem jakie teraz są stawki. Ale tak, to powszechna praktyka, że na takim dealu to się zawsze kogoś trochę orżnie. Temu, od kogo się wywozi, z reguły się narzeka, że panie, nic za darmo, komuś trzeba zapłacić za odbiór ziemi, nikt tego za darmo nie weźmie, no i plus transport oczywiście. A potem ziemię się normalnie sprzedaje nagranemu dużo wcześniej nabywcy, jego również kasując za transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarny_Wodzu 22.07.2021 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 (edytowane) @CityMatic Dziękuję bardzo za odpowiedź i za to że zapytałeś ile to było u Ciebie. Nie wspominam o cenie załadunku bo o niej mi nic budowlaniec nie wspominał. A Ty ile płaciłeś za załadunek? Edytowane 22 Lipca 2021 przez Czarny_Wodzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarny_Wodzu 22.07.2021 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 Jeśli jest 30km, to w sumie auto zrobiło 480km, więc 3000 daje 6 zł/km. Gdyby 1500 było całkowitym kosztem, to byłaby to bardzo tania usługa. Ja już parę lat temu płaciłem 4-5 zł za kilometr w obie strony. Nie wiem jakie teraz są stawki. Ale tak, to powszechna praktyka, że na takim dealu to się zawsze kogoś trochę orżnie. Temu, od kogo się wywozi, z reguły się narzeka, że panie, nic za darmo, komuś trzeba zapłacić za odbiór ziemi, nikt tego za darmo nie weźmie, no i plus transport oczywiście. A potem ziemię się normalnie sprzedaje nagranemu dużo wcześniej nabywcy, jego również kasując za transport. I wszystko w temacie, pewnie jest tak jak mówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts