Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żle wykonane schody betonowe.

R90

Recommended Posts

Witam,

zacząłem drążyć temat (za późno ) i niestety stwierdzam że mam źle wykonane schody. Okna zamontowane, więc wylewki już mam wyliczone jeżeli chodzi o grubość. Jestem na etapie hydrauliki.

Mianowicie : Pierwszy stopień ma 29cm wysokości. Jest to podyktowane tym, że miał się chować w gotowej podłodze. W międzyczasie musiałem zmniejszyć o 2 cm grubość gotowej podłogi na dole więc po wylaniu podłóg będzie wystawać 2cm. kolejny 2 schodek ma 18cm wysokości i każdy kolejny w pierwszym biegu do spocznika. Jakbym skuł ten pierwszy o te 2cm to wtedy drugi będzie miał 20cm plus 4cm trep to jest 24cm. Nie do przejścia.

W pierwszym biegu jest z tym małym 2cm schodkiem 10 schodków, spocznik, i potem mamy 6 schodków po 18cm i ostatni siódmy na równo z surowym stropem o wysokości 14cm. I kolejny problem. Jak zrobię wylewki, dołoże trepy to ostatni schodek będzie miał tylko 10cm. W tym biegu na gotowo jest 8 schodków.

Przeanalizowałem sytuację i według mnie najlepsza opcja jest taka. PRzedostatni schodek (ten który na surowo ma 14cm) dolewam na równo żeby zlicował się z gotową podłogą pietra i gubię jeden schodek. Kolejny na surowo będzie miał wysokość 32cm, dokładam trep 4cm, zostaję 28cm. Nadlewam 10cm i mam 18cm wysokości na gotowo. I tak każdy kolejny aż do samego dołu. Wtedy ten co wystaję na 2cm od gotowej podłogi parteru, dostaję 10cm wylewki, 4cm trepa i jest 16cm czyli już bardzo fajnie bo będzie niższy o 2cm od pozostałych. Co Wy na to? PRzesyłam rysunek do zobrazowania.

https://ibb.co/hMvnxm8