R90 22.07.2021 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 Witam,zacząłem drążyć temat (za późno ) i niestety stwierdzam że mam źle wykonane schody. Okna zamontowane, więc wylewki już mam wyliczone jeżeli chodzi o grubość. Jestem na etapie hydrauliki.Mianowicie : Pierwszy stopień ma 29cm wysokości. Jest to podyktowane tym, że miał się chować w gotowej podłodze. W międzyczasie musiałem zmniejszyć o 2 cm grubość gotowej podłogi na dole więc po wylaniu podłóg będzie wystawać 2cm. kolejny 2 schodek ma 18cm wysokości i każdy kolejny w pierwszym biegu do spocznika. Jakbym skuł ten pierwszy o te 2cm to wtedy drugi będzie miał 20cm plus 4cm trep to jest 24cm. Nie do przejścia.W pierwszym biegu jest z tym małym 2cm schodkiem 10 schodków, spocznik, i potem mamy 6 schodków po 18cm i ostatni siódmy na równo z surowym stropem o wysokości 14cm. I kolejny problem. Jak zrobię wylewki, dołoże trepy to ostatni schodek będzie miał tylko 10cm. W tym biegu na gotowo jest 8 schodków.Przeanalizowałem sytuację i według mnie najlepsza opcja jest taka. PRzedostatni schodek (ten który na surowo ma 14cm) dolewam na równo żeby zlicował się z gotową podłogą pietra i gubię jeden schodek. Kolejny na surowo będzie miał wysokość 32cm, dokładam trep 4cm, zostaję 28cm. Nadlewam 10cm i mam 18cm wysokości na gotowo. I tak każdy kolejny aż do samego dołu. Wtedy ten co wystaję na 2cm od gotowej podłogi parteru, dostaję 10cm wylewki, 4cm trepa i jest 16cm czyli już bardzo fajnie bo będzie niższy o 2cm od pozostałych. Co Wy na to? PRzesyłam rysunek do zobrazowania. https://ibb.co/hMvnxm8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 22.07.2021 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 Moim zdaniem to jedyne wyjście bez skucia tych schodów w całości. Tylko dooobrze się zastanów, czy tam nie wyjdzie jakiś dziwny fakap - prześwit ze stropem itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 22.07.2021 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 Ścianka kolankiowa była podnoszona plus nadproze przy wejsciu jest gdzies na 255cm od gotowej podłogi wiec jest miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 22.07.2021 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 Zgub te 2 cm, przecież nie musisz dolewać po 10 cm wszędzie. 0,5 cm jeszcze przejdzie, na większej różnicy będziesz się potykał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts