robertcarlos 22.07.2021 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 Cześć , chce wykonać betonowe donice na balkon w których będą zasadzone tuje. Zrobiłem formę drewnianą i zalałem ją wylewką betonową CEKOL WB80. Do środka wsadziłem siatkę metalową w celu zbrojenia wnętrza. Dziś to rozebrałem i naroża się rozeszły. Czy zbrojenie powinno być także na rogach ? W momencie zalewania forme opukiwałem młotkiem aby wszystko się dobrze rozeszło i w sumie tak się stało. Na rogach jednak pojawił się sam piasek ( większe ziarna ) które wcale się nie związały i się zaczęło sypać. Reszta była ok. Czy może ktoś polecić sprawdzoną zaprawe ? Cekol nie jest specjalnie tani. Czy zaprawę powinienem przesitowć aby pozbyć się większych ziaren ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 23.07.2021 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Żle wymieszana zaprawa była, zbrojenie nie powinno rozpierać formy. Ale sugeruję zwyczajną mieszankę betonową nie dedykowaną na podłogi. Ale i ta starczy przy dokładnym wymieszaniu . przy wlewaniu ma być jednorodna gęsta zupa bez zmian w konsystencji I dokładnie wg przepisu na worku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts