Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana zamka zwykłego na magnetyczny

Recommended Posts

Witam,

Chciałem prosić o radę. Mam drzwi wewnętrzne z zamontowanym zamkiem + klucz. Na tych drzwiach pracuje domykacz. To są drzwi do piwnicy. Przy zamknięciu bardzo hałasują. Pomyślałem o wymianie tego zamka na magnetyczny.

Jednak z tego co widzę nie mają te zamki wyjścia na klucz (tego dodatkowego języka).

W ramie drzwi są zrobione 2 otwory na język od klamki i na język od zamką. Czy da się to jakość obejść aby zamontować magnetyczny?

Taki typ wkładki mam:

https://ibb.co/KK7Pj9w

Taki jest magnetyczny:

https://ibb.co/Bsv5vmh

Dziękuję

W zamkach magnetycznych nie ma dodatkowej zasuwy, bo zamknięcie następuje poprzez zablokowanie ruchu głównego języka. Więc teoretycznie to nie problem.

Pułapki czają się jednak gdzie indziej:

1.Wymienić musisz także blachę zaczepową na ościeżnicy. Na bank będzie miała inną wielkość.

2. Sam zamek musi się (a przynajmniej powinien) zgadzać wymiarami:

a) - czoło (żeby jakoś to wyglądało)

b) - głębokość puszki, a szczególnie oś otworu pod klamkę i klucz

c) -rozstaw między klamką o kluczem.

No i najważniejsze - nie zawsze oś drzwi / przylgi pozwala na prawidłowe działanie magnesu.

Najprościej będzie wykręcić obecny zamek i przejść się z nim do odpowiedniego sklepu...

Edytowane przez finlandia

• 8 months później...
Tak blachę zaczepową mam większą. Trochę się obawiam że "oszpecę" te drzwi zmieniając na mniejszą - zakładając że wszystko będzie pasować.

Dzięki za odpowiedź i radę.

a czy myślicie że da się przełożyć z magnetycznego ten element z małej blachy zaczepowej do starej dużej?

Da się.. na zaprawę.. w sensie na kit... a zupełnie poważnie - poszukaj w katalogach producentów - może któryś ma taki zaczep na starym rozmiarze blachy...

Ps. Ciężko mi samemu w to uwierzyć ... ;)