Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł dwufunkcyjny proszę o pomoc!

Recommended Posts

Witam. Tak jak w tytule proszę was o pomoc.

Muszę zdecydować się na zakup kotła kondesacyjnego dwufunkcyjnego do mojego małego mieszkania 39m2. W projekcie budowy mam zaznaczone, że kocioł ma mieć moc 21 kW.

Szukam i szukam i zazwyczaj wszystko co widzę jest podzielone na dwie kategorie 20kW i 25kw. I mam zagwozdkę co tu wybrać. Ogólnie przychylam się do zakupu pieca ECOCONDENS GOLD PLUS ale nie wiem którą wersję mogę wybrać... Proszę o pomoc.

Dzięki za odpowiedź. Jak tak czytam te wszystkie tematy i opinie to też właśnie jestem tego zdania. Tylko tutaj ten dylemat w projekcie mam 21kW. Czy to nie bedzie problem jak wybiore piec z takimi parametrami czyli ten Termet ECOCONDENS GOLD PLUS ?? Niby tutaj przy mocy cieplnej 50/30 jest to 21 kW ale nie wiem czy to o te chodzi w projekcie czy o te 19.1 np.

Parametry Wartość

Moc cieplna (przy temp. 80/60°C) 3,0 - 19,1 kW

Moc cieplna (przy temp. 50/30°C) 3,4 - 21,0 kW

Obciążenie cieplne 3,1 - 19,5 kW

Nie no to już zgłupiałem. Do ogrzewania c.o szukam właśnie takiego kotła aby miał jak najmniejszą wartość kW w widełkach tak jak tu w tym Temecie gold ~3kW. Te 21kW co mam w projekcie suży co c.o.w. Wiem, że te 21 kW do c.o to za dużo jak do tego mieszkania, ale tam musi być większa moc żeby tą wodę podgrzać. Dlatego myślałem, że ten kocioł o którym pisałem będzie dobry tzn. nie wiedziałem czy te 19 czy 20 kw o którym jest napisane w opisie tego kotła wystarczy do podgrzania c.o.w skoro w projekcie mam 21kw wpisane. Mógłby mi Pan polecić jakiś inny kocioł w takim razie?

Z tego co czytam ten termet gold ma " szeroki zakres modulacji mocy: od 11% do 100%"

Ale ciągle zostaje to głowne pytanie czy mogę zakupić ten kocioł skoro moc będzie minimalnie mniejsza niż zakładana w projekcie. Bo nie chcę wybierać wersji 25- tam już moc dochodzi 25kW. No ale spełnia to wtedy projektowe 21kW

Edytowane przez Artos12

Do takiego mieszkania to tylko Ariston Alteas One Net fajny, mały!!!!! to jest najważniejsze, kompaktowy i u Ciebie się sprawdzi - niestety nie wolno jest nam analizować mocy do tak małego obiektu - najważniejsze jest to by szybko(błyskawicznie) podgrzał wodę CWU i by była ona dostępna bo ogrzanie takiej powierzchni to pryszcz( w domu takiej powierzchni jest salon).

Dla Ciebie liczy się klasa oszczędności, by reagował szybko i był oszczędny, aby na podgrzaniu wody gdy pracuje z mocą właśnie tą górną czyli 20 i więcej kW nie zużywał dużo gazu.

Pozdrawiam