Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie całoroczne w domku mobilnym

Recommended Posts

Witam,

przychodzę po poradę.

W związku z galopującymi cenami budowy domów, pomyślałam o kupnie i zamieszkaniu w domku mobilnym, drewnianym, w ścianie 15 cm wełny skalnej, wymiary 3,5x10.

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji ile wyniosłoby ogrzewanie prądem w zimie. I czy nie lepiej byłoby wstawić piecyk na pellet?

A może to po prostu głupi pomysł?

To zależy jak otwarta jest przestrzeń w domku mobilnym. Jeśli będą jakieś pomieszczenia stale zamknięte, trzeba je dogrzać osobnym piecykiem elektrycznym.

Tak, są klimatyzatory grzejące przy tak niskich temperaturach.

Przez kilka lat ogrzewałem drewniany domek babci 40 m2 klimą za 1500,- zł o mocy 2,5 kW. Klima grzała przy -19*C

To zależy jak otwarta jest przestrzeń w domku mobilnym. Jeśli będą jakieś pomieszczenia stale zamknięte, trzeba je dogrzać osobnym piecykiem elektrycznym.

Tak, są klimatyzatory grzejące przy tak niskich temperaturach.

Przez kilka lat ogrzewałem drewniany domek babci 40 m2 klimą za 1500,- zł o mocy 2,5 kW. Klima grzała przy -19*C

A pamiętasz może ile kosztowało Cię to ogrzewanie klimą? Ona chodzi 24h na dobę? Czy domek był ocieplony?

Ten mobilny ma ściany 17 cm a w tym 13 wełny.

Nie instalowałem licznika EE dla klimy, tu bardziej chodziło o komfort, a nie o koszty. Klima pracowała cały sezon grzewczy z temp. 22*C w domu.

Jak babcia była w lepszej kondycji, za dnia paliła drewnem w piecyku, ale ostatnie dwa sezony praktycznie tylko klima.

Domek z bala 8 cm na ścianach 5 cm wełny i deska obiciowa. Sufit od strony strychu 40 cm najtańszej wełny mineralnej.

Jak napisał "pandzik" w takim mobilnym domu zadbałbym o wentylację z odzyskiem ciepła. Pomijając oszczędności na odzysku ciepła, będzie komfort świeżego powietrza, bardzo ważny w tak małej kubaturze.

Polena, to jest domek letniskowy a nie całoroczny i w dodatku mobilny, więc jest wąski, długi i niski. Mieszkanie o powierzchni 28m2 to jest luksus w porównaniu do takiego domu.

Ocieplenie, które jest w ścianach i dachu (w podłodze pewnie nie ma) jest po to aby latem zbyt szybko domek się nie nagrzał. Zastosowane tam okna i drzwi też nie są ciepłe. Instalacja elektryczna nie jest przystosowana do takiego obciążenia jak planujesz. No oczywiście od biedy da się tam mieszkać, ale najpierw trzeba sprawdzić czy mpzp pozwala postawić na działce domek tego typu, czy będzie można podłączyć się do kanalizacji albo zbudować zbiornik na szambo no i czy dostaniesz prąd i w jakiej taryfie.

Podatek od domku rekreacyjnego to teraz coś koło 30 zł/m2.

Miesięczny koszt ogrzewania i wody to będzie coś około 4kWhx24x30

Polena, to jest domek letniskowy a nie całoroczny i w dodatku mobilny, więc jest wąski, długi i niski. Mieszkanie o powierzchni 28m2 to jest luksus w porównaniu do takiego domu.

Ocieplenie, które jest w ścianach i dachu (w podłodze pewnie nie ma) jest po to aby latem zbyt szybko domek się nie nagrzał. Zastosowane tam okna i drzwi też nie są ciepłe. Instalacja elektryczna nie jest przystosowana do takiego obciążenia jak planujesz. No oczywiście od biedy da się tam mieszkać, ale najpierw trzeba sprawdzić czy mpzp pozwala postawić na działce domek tego typu, czy będzie można podłączyć się do kanalizacji albo zbudować zbiornik na szambo no i czy dostaniesz prąd i w jakiej taryfie.

Podatek od domku rekreacyjnego to teraz coś koło 30 zł/m2.

Miesięczny koszt ogrzewania i wody to będzie coś około 4kWhx24x30

Nie masz na myśli domku holenderskiego z blachy?

Chodzi mi o domek drewniany, np. firmy "Letniskowo"

One nadają się do mieszkania i mają w standardzie ogrzewanie elektryczne.