Avenssis 26.07.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Witam serdecznie. Tesciu ok 6 lat temu zaczął budowę domu, która teraz przekazał mi. Podczas budowy fundamentów dołożyli 1 bloczek wyżej i zrobili piwnice która ma 1.95 m wysokości. Problem w tym, że nie ma jej w żadnej dokumentacji. Poprzedni kierownik o tym wiedział ( niestety zmarł) i wszystko podpisywał. Zostałem teraz z problemem. Chce wziąść kredyt na dokończenie budowy lecz jak wspomniałem piwnicy nie ma nigdzie uwzględnionej. Pewnie rzeczoznawca się doczepi o ta piwnice co uniemożliwi mi wzięcie kredytu. Z drugiej strony boję się że jak zmienię projekt i dodam piwnice ( lecz nie wiem czy po takim czasie jest to możliwe) wzrośnie wartość nieruchomości co doprowadzi do wzięcia większego kredytu i już nie będę mieć zdolności aby go uzyskać Proszę o pomoc bo nie wiem co mam robić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.07.2021 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Masz zapewne zaplanowane prace do wykonania w tym domu i będą cię one kosztować X zł. Z drugiej strony boję się że jak zmienię projekt i dodam piwnice ( lecz nie wiem czy po takim czasie jest to możliwe) wzrośnie wartość nieruchomości co doprowadzi do wzięcia większego kredytu Jak ujawnienie piwnicy ma wpłynąć na wzrost kredytu. Wpłynie na wzrost wartości nieruchomości, X się nie zmieni, kredyt się nie zmieni, spadnie ci wskaźnik LTV i może jeszcze dzięki piwnicy będziesz miał lepsze warunki kredytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.08.2021 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Avenssisskontaktuj się z projektantem budynku. Sklasyfikuje opisaną zmianę jako istotną lub nieistotną.- w przypadku zmiany nieistotnej - wpis do dziennika budowy + rys. zamienne- w przypadku zmiany istotnej - projekt budowlany zamienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts