Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Falownik DEYE SUN-5K-G03 co to ? Montaż paneli pv na poszyciu blacha na rąbek

mpepe

Recommended Posts

Witam proszę o poradę mam zamiar założyć panele pv z programu gminnego z dotacja 60% 5.8KW

Dzisiaj podwykonawca przyjechał do mnie przywiózł falownik DEYE SUN-5K-G03 w przetargu miał być Growatt. Jutro będę to wyjaśniać w gminie

Pierwsze pytanie czy ktoś ma jakieś opinie o tym falowniku ?

Drugie pytanie dotyczy montażu mam dach kopertowy dom kostka 12mx12m z dobudowanym salonem na ktorym jest dach płaski( 6 stopni blacha na rąbek ) wykonawca zaproponował montaż na płaskiej części paneli z ekierkami pionowo przykręcane do blachy na rąbek ściskami. Wg mojej oceny stawianie pionowo paneli 18sztuk w tym systemie na ściskach jest bardzo mało stabilne/chwiejne . Blacha/Panele na rąbek przykręcone są do łat wkrętami 40mm i nie dochodzą do krokwi. Montaż tyłu paneli wg. mojej oceny jest niedopuszczalny bez dokręcenia do krokwi.

Pytanie czy jest to dopuszczalne ?

Ja zaproponowałem montaż 11 paneli na części kopertowej na południe oraz ewentualnie kolejne 9 szt na części płaskiej ale w pozycji poziomej a nie pionowej i kręcone do krokwi? Lub druga opcja cześć na kopeexie południe 11szt na części kopertowej a druga część na 9 paneli z wystawą wschód lub zachód na kopercie ?

7959637300_1627315159.jpg

Edytowane przez mpepe