Gerwazy_z 26.07.2021 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Dom około 220 m2, obciążenie cieplne 9, 4kW. OGRZEWANIE: 100 % podłogowka, rozdzielacze dół i gora. Projekt podaje straty 3, 1 mH2O, przepływy rzędu 1320 litrów. CWU: 4 osoby, łazienka z wanną używana przez 1 osobę z 2 x na tydzien, łazienka z prysznicem używana przez 3 pozostałych. Łazienka dla gości używana sporadycznie. Dobrany zbiornik 150 litrów. To wszystko ma zasilać pięć kondensacyjny 20 kw. Ma być termet gold. Majster chce dać grupę pompową góra /dół że sprzęgłem. Jakie rozwiązanie z firmy np. Elterm byście polecili i co tam potrzeba - mieszacze itp jak sama podlogowka?Czy termet radzi sobie ze sprzęgłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 29.07.2021 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2021 (edytowane) Mam 100% podlogówkę i do piera jest wpięte sprzęgło a za nim grupa pompowa bez mieszacza (niema sensu mieszacz).Plan był taki, aby oszczędzać pompę w piecu (która jest droga) a całą robotę niech robi dodatkowa pompka. termet gold ma modulację 16-100% czyli od 3.2kW (czyli pewnie 1:6).Oznacza to że następny poziom mocy to pewnie 6.5kW. Nie widzę instrukcji montażu tego kotła, trzeba by sprawdzić czy jest możliwość podłączenia czujnika sprzęgła hydraulicznego. Edytowane 29 Lipca 2021 przez ADI-mistrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerwazy_z 01.08.2021 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 (edytowane) Ok - termet ma zestawy wielostrefowe SIM WP 2Z typ 2LTE.1HT.YP - dwie strefy niskotemperaturowe. Pisze, że współpracuje z każdym kotłem termet - schemat jest na str. 2 https://www.termet.com.pl/upload/upload/pliki_produktow/Ulotki/Ulotki2021/Ulotka_Modu%C5%82_Wielostrefowy_SIM_WP_2Z.pdf Tylko na schemacie nie bardzo widać co to jest za połączenie kotła z zestawem. Zestaw ma 2x mieszacz - przy kotle kondensacyjnym da to tylko ewentualne dodatkowe zabezpieczenie przed podaniem za wysokiej temperatury z kotła? (No i kilkaset mniej w portfelu). Czyli bez mieszacza powinienem mieć np. elterm Kompania 070 855070 ? Co wtedy steruje pompami? Kocioł jest wtedy "ślepy" i bazuje tylko na wewnętrznym czujniku temperatury powrotu? Edytowane 1 Sierpnia 2021 przez Gerwazy_z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 03.08.2021 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 (edytowane) Moja instalacja wygląda tak: Za kotłem grupa pompowa która składa się tylko z pompy i sterownika do niego który komunikuje się z piecem. (taki prostokąt z trójkątem w środku). W sprzęgle jest czujnik temperatury podłączony do sterownika, on zaś magistralą komunikacyjną dogaduje się z piecem. Żadnych pomp czy mieszaczy na rozdzielaczach, podłączone bezpośrednio pod system (niema sensu ich tam stosować). Zaznaczę że mam jedną grupę pompową która ogrania parter i piętro (~300m2 grzanej powierzchni). Piec reguluje aby temperatura na sprzęgle była zadana dla podłogówki a pompa w grupie pompowej odwala ciężką pracę pompując (jak się zepsuje to jest tańsza od tej w piecu). Z tego co widzę to termet praktycznie nic nie potrafi, nie obsługuje sprzęgła czy dodatkowej pompy zewnętrznej do obiegu podłogówki czy pompy cyrkulacyjnej CWU. Dlaczego musi być ten piec? Bo majster z innymi sobie nie radzi? Edytowane 4 Sierpnia 2021 przez ADI-mistrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 06.08.2021 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Takie montuje, ale spytam czy innych nie ogarnie. A Ty jaki masz piec i sterownik? I w sumie termet pisze, że ten zestaw ich współpracuje z ich kotłami - już zgłupiałem czy w takim razie on jakoś gada z piecem czy nie?Nie wiem czy to ważne - w chacie mam system domu inteligentnego -on mierzy temperatury w pomieszczeniach i steruje głowicami w rozdzielaczach. Może też dać do pieca chociaż to miało działać autonomicznie na odcinku piec sprzęgło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 06.08.2021 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Sprzęgło Termetu "gada" z piecem na zasadzie grzej- nie grzej, za pomocą styków bezpotencjałowych, to samo z zewnętrzymi termostatami (regulatorami) temperatury, więc tak samo będzie pracowało z każdym innym piecem współpracującym z zewnętrznym termostatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 06.08.2021 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Termet nie ma możliwości podłączenia czujnika sprzęgła w przeciwieństwie do kotlow z wyższej polki np Vaillant wiec można powiedziec ze nie gada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerwazy_z 08.08.2021 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Zakładając tego vailanta, który schemat byłby w moim przypadku najlepszy:https://www.vaillant.pl/podreczniki-schematow/kotly-kondensacyjne-1/podrecznik-schematow-ecotec-plus-exclusive-vc-2145954.pdfZe strony 11? Oddzielna pompa chodziłaby na parter (2 rozdzielacze) i piętro (2 rozdzielacze). Tylko czy z racji sterowania temperaturami przez system domu inteligentnego mogę olać w ogóle ten sterownik pokojowy vailanta? Tak żeby automatyka się zamknęła w obrębie kotłowni czy musze chociaż jeden dać gdzieś w salonie np.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 16.08.2021 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Ja mam Buderus GB192i. Jeśli masz 100% ogrzewanie podłogowe to mieszacze są Ci zbędne.Teoretycznie wystarczy Ci schemat ze strony 7, czyli dodatkowa pompa sterowana z kotła (kocioł ma dwa wyjście sterowane 230V, dla pompy cyrkulacyjnej i obiegowej). Odnośnie sterownika pokojowego, sprawdź jak to jest do pogodynką, sporo kotłów (w tym mój) wymaga co najmniej jednego sterownika aby pogodynka działała. Pilnuj abyś także nigdzie nie miał przewężeń w instalacji, czyli jak np. w kotła wychodzi rurka 3/4" to co najmniej takimi rurkami jest wszędzie prowadzone. Chodzi o opory hydrodynamiczne, im mniejsze tym pompie lżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts