mofa 27.07.2021 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 W związku z tym, że w moim regionie jest masakra jeśli chodzi o ceny wykonawców i terminy wymyśliłem sobie, że zrobię ogrodzenie frontowe we własnym zakresie. Wybrałem sobie metalowe ogrodzenie systemowe z marketu. Pod przęsłami prefabrykowane deski betonowe. Estetycznie może nie jest to eldorado ale w pobliżu większość takie ma. Niestety ceny za 31mb frontu z bloczków oscylują w zakresie 50-70tys zł. Chciałem osadzić słupki metalowe punktowo ale trochę mnie przeraziła waga przęsła 30-40kg. I tu się pojawia pytanie, czy robić fundament? Czy tylko punktowo pod słupki? Boje się, że to ogrodzenie się powykrzywia z czasem. Ewentualnie mogę wybrać jakieś lżejsze przęsła. Co poradzicie? Jeśli fundament jest konieczny to poczekam na jakiś termin od wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 27.07.2021 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 Tak można i punktowy o odpowiedniej masie i odpowiednio głęboko. Tu zależy od rodzaju gruntu. Choć jak sie zdecydowałeś na system wypada się trzymać go w całości. Albo zerknąć jak w tej systemówce mają zaplanowany fundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts