Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. :)

Nie wiem czy piszę to w odpowiednim dziale, ale potrzebuje pomocy. Jestem w trakcie remontu kuchni i chciałam sobie zamontować te profile z taśmą pod szafki żebym miała dodatkowe oświetlenie, wiem, że również potrzebny jest zasilacz i totalnie nie mam pojęcia gdzie mogę znaleźć dobre zasilacze. Niestety nie mieszkam w mieście, więc najbardziej odpowiada mi jakaś strona, która będzie pewna i wiadomo ceny też nie będą wysokie? :) Jaki zasilacz do ledów będzie najlepszy?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Eliza1991

Witam. :)

Nie wiem czy piszę to w odpowiednim dziale, ale potrzebuje pomocy. Jestem w trakcie remontu kuchni i chciałam sobie zamontować te profile z taśmą pod szafki żebym miała dodatkowe oświetlenie, wiem, że również potrzebny jest zasilacz i totalnie nie mam pojęcia gdzie mogę znaleźć dobre zasilacze. Niestety nie mieszkam w mieście, więc najbardziej odpowiada mi jakaś strona, która będzie pewna i wiadomo ceny też nie będą wysokie? :) Jaki zasilacz do ledów będzie najlepszy?

Pozdrawiam.

Zleć instalację elektrykowi on będzie wiedział jaki zasilacz kupić i po problemie. Przecież skoro nie wiesz co kupić to zapewne się na tym nie znasz a to są sprawy, które mogą decydować o czyimś życiu.

Przepraszam, ja po prostu chciałam tylko uzyskać jakąś pomoc bo kompletnie nie mam pojęcia o tym. :)

Sorki, ale jak nie ma się pojęcia nawet zielonego to się za to nie bierze. To że ktoś Ci doradzi takie czy inny ledy bo jemu pasują a przyjdzie elektryk i powie że kupiłaś badziewie. Sam ich nie założysz więc jaki problem zlecić to elektrykowi.

• 4 weeks później...

Zaleć mu aby użył taśm 24V (no i zasilacz 24V), będą mniej się nagrzewać a więc i dłużej pracować.

Taśmy montuj także na profilach aluminiowych, nigdy nie przyklejaj bezpośrednio do mebli, chodzi o odprowadzanie ciepła (aby LED się nie przegrzał).

Średnio zakładaj 14W/m taśmy LED, policz ile metrów taśmy potrzebujesz i wyjdzie moc zasilacza. Dodaj do tego z 10-20% na zapas i znasz moc.

Dobrze jak ma regulację napięcia wyjściowego, wtedy możemy zmniejszyć napięcie na wyjściu z 24V na np. 23V, niewiele jasności stracisz ale wydłuży to czas życia ledów.