Zig_Zag 27.07.2021 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 Zerwałem płytki na balkonie 2.5mx1.7m, zrobiłem nowy okap ze stali nierdzewnej uzupełniłem 1/5 posadzki, która praktycznie odpadła ( zbrojona wylewka 15 cm grubości ) i przymierzałem się do zlecenia położenia płytek. Niestety moje panie zrezygnowały z płytek, które co kilka lat trzeba wymieniać, naprawiać itd. na rzecz deski kompozytowej ale w formie składanych kwadratów 30x30cm. Nie klasyczne długie deski które trzeba montować trwale do podłoża. padło na kwadraty 30x30, bo będzie możliwość ich uniesienia posprzątania, zamiatania itd. Jak wykończyć posadzkę pod te deski/kwadraty?, planowałem wcześniej, że glazurnik zrobi wylewkę poziomującą lub wyrównującą i na to pójdą płytki. Czy są zaprawy wyrównujące o grubości 1-1,5cm ale takie które mogą stanowić ostatnią warstwę i zabezpieczyć je hydroizolacją zewnętrzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.07.2021 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 Zaprawa wyrównująca na gładko ze spadkiem na okap zewnętrzny. Na to farba do betonu betondur w dwóch warstwach ...a jak wyschnie wybrane "kwadraty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zig_Zag 27.07.2021 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 A którą zaprawę wyrównującą byś polecił?, czy nie ma to większego znaczenia?, w hurtowni sprzedawca przestrzegł mnie, że farby do betonu są stosowane do wewnątrz np. garaże a jeżeli na zewnątrz to w momencie przejścia wody do środka nie odparuje ona do góry, bo farba jej "nie przepuści" i potem puchnie/pęcherze. Znajomy budowlaniec twierdzi, że przed położeniem tak cienkiej warstwy wyrównującej jako ostatecznej polecałby przed warstwą wyrównującą przesmarowć całe podłoże 2-krotnie gruntem zewnętrznym/żółtym i na to cienko dobry klej do płytek a na koniec warstwa wyrównująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.07.2021 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 Baumit preciso, a to co twierdzi budowlaniec to owszem zwiększysz tym czepność powierzchni, tak samo jak gruntem. Po prostu bardziej się przylepi tym bardziej ze będzie to cienka warstwa. Odnośnie farby do zabezpieczenia powierzchni - jest to dobra sprawa bo zabezpiecza samą powierzchnię wylewki przed wnikaniem wilgoci, a jeśli ktoś robi warstwę z "farby olejnej" na betonie to zgodzę się , że potrafi "odparzyć" się od wilgoci. Ażurowość Twoich "kwadratów" sprawi, że wszystko przeschnie gdy wilgoć się tam pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zig_Zag 27.07.2021 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 Baumit preciso, Ok., dziękuję ruszam zatem na zakupy, dzisiaj wrzucę listwy prowadzące do wyrównania poziomu spadku do okapu, jutro wyrównam, zapewne malowanie nie wcześniej jak po jakiś 7 dniach? ale doczytam w instrukcji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.07.2021 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 Pamiętaj, że ma związać , nie wyschnąć więc warto jest przykryć folią by nie narażać na bezpośrednie działanie Słońca i tak wysokiej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zig_Zag 27.07.2021 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 Pamiętaj, że ma związać , nie wyschnąć więc warto jest przykryć folią by nie narażać na bezpośrednie działanie Słońca i tak wysokiej temperatury. Wow ..., o tym nie pomyślałem do tej pory wylewkę podlewałem codziennie 2 razy wodą, jak uważasz po przykryciu folią i podlewaniu po ilu dniach zwiąże, aby za wcześnie nie malować betondurem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.07.2021 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 "Ona zwiąże w 12h...ale warto by ją po pielęgnować i tak jak piszesz woda , pędzel i zwilżyć, a przed gwałtownym parowaniem przykryć folia malarską wtedy wylewka będzie mocna i nie popęka.Wiem , że "taki mamy klimat" ale schnie w takiej temperaturze błyskawicznie i trzeba temu zaradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zig_Zag 27.07.2021 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 Ok., po wyschnięciu stosować przed betondurem hydroizolację zewnętrzną czy nie, bo się trochę pogubiłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.07.2021 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 Nie, nie stosować. Jak wyschnie odpylić i wg przepisu pomalować i jak pierwsza warstwa nie doschnie pomalować raz jeszcze . Pozostawić do całkowitego wyschnięcia . Ułożyć panele. i cieszyć się z eksploatacji.Można po pomalowaniu sprawdzić spadek i jak spływa woda. Gdyby były problemy to można, napiszę można wykonać nacięcia co 40-50cm wzdłuż spadku szlifierką kontową na głębokość 2mm odpylić i pomalować - rowki będą ukierunkowywać spływ wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zig_Zag 27.07.2021 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 Ok., zaoszczędzę na hydroizolacji, hehehe Na listwach prowadzących to chyba sztuka nie uzyskać spadu i tak jak mówisz te deski/posadzka będą bardzo przewiewne . Zapewne nie wcześniej jak po zimie da się ocenić to moje rzeźbienie, dzięki bardzo za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raf88 24.10.2021 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Mi dali 11cm wylewki na balkon czy to nie za dużo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts