Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedłużenie izolacji poziomej ścian

Recommended Posts

Macie pomysł jak połączyć izolację poziomą fundamentów (papę) z izolacją poziomą posadzki w sytuacji gdy papa nie została wypuszczona spod ściany by zgrzać ją na zakład? Ogólnie mamy w większości pomieszczeń wypuszczone zakłady, jednak w dwóch pomieszczeniach zasypywanych na innym poziomie, było to trudne do wykonania.

Dlaczego byłoby to trudne do wykonania? Może jakieś foto?

Nie wiem czy będzie to odpowiednie dla tego konkretnego przypadku. Mozna zrobić podcięcią w ścianach pod kątem by odsłonić papę na 3 cm, wykonać połączenie hydroizolacji spod ściany z hydroizolacją pod posadzką a ubytek w ścianie uzupełnić odpowiednią do materiały ściany masą cementową (zbliżona wytrzymałość na ściskanie). Podcięcia muszą być bardzo staranne i uważne aby nie uszkodzić papy.

Ewentualnie w styk między poziomą izolacją pod podłogą a pionową powierzchnią ścianą można zatopić taśmę uszczelniającą.

Może nie trudno, ale łatwiej było nałożyć papę tylko na szerokość bloczka i tak zrobiono. W garażu i kotłowni mamy poziom niżej niż w reszcie pomieszczeń. Chudziak był wylewany jednocześnie w dwóch poziomach. W pomieszczeniach mieszkalnych zrównany z szczytem ścian fundamentowych, a w garażu i kotłowni dwa bloczki niżej. Papę kładliśmy na dwóch poziomach. Te dwa bloczki niżej, przed zakończeniem murowania ściany fundamentowej i na szczycie ściany, już po zalaniu chudziaka. Na szczycie z zakładem. Dwa bloczki niżej bez. Mam nadzieję, że zrozumiale to wyjaśniłam.

Ta druga metoda wydaje mi się prostsza. Myśleliśmy jeszcze o położeniu papy na chudziaku na styk ze ścianą i pokryciu miejsca łączenia jakąś masą KMB. Dobry pomysł?

Ja bym zrobił to tak. Przy ścianie posprzątać, wyczyścić dokładnie wszystkie pozostałości po zaprawach. Wylać pas o szerokości 20 cm lepika na zimno, dobrze zalać narożnik ściany z chudziakiem i położyć na ten wylany pas lepika 20 cm szerokości pas papy. Docisnąć ją do narożnika ściany tak by lepik wypłynął górą. Następnie z góry ten przyklejony pas papy zalać porządnie w narożniku lepikiem i sprawdzić czy jest dociśnięty do chudziaka. Potem już normalnie układać izolację na zakład. Ja bym tak właśnie zrobił.

Jeżeli nie ma odpowiedniego zakładu to trzeba jedną izolację skończyć a drugą zacząć. Zakończenie robisz na płasko lub z fasetą, zależy od potrzeby. Jak papa jest na zero w pionie to schodzisz izolacją powłokową do potrzebnego poziomu i wyciągasz ją tak aby potem było do czego papę przykleić. Robisz to jakąś mineralną albo dobrym bitumem.

Jak ten sam poziom to wyrabiasz fasetę i na nią kleisz papę