buba48 07.12.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Chcę ocieplić strop drewniany wełną rockwool na poddaszu nieużytkowym. Jaka powinna być grubość wełny ? Czy zaoferowana mi przez Cerbud cena brutto (wełna grubości 10 cm) 11,80 zł/m2 jest do przyjęcia ? Kto mi podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 07.12.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Co do grubości 10 cm to coś mało. W projekcie powinieneś mieć min grubość izolacji by spełnić warunek przenikalności ciepła. U mnie w projekcie gr izolacji to 20 cm (dach) i nie zamierzam mieć mniej. Już między krokwiami mam 15 cm i teraz na dniach plus 5 cm (jeszcze tej "5" nie kupiłem ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 07.12.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Czy ta welna musi miec folie paroizolacyjne od wewnatrz i paroprzepuszczalna zewnatrz, czy tez wystarczy zastosowac tansza ta od wewnatrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 07.12.2004 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Czy ta welna musi miec folie paroizolacyjne od wewnatrz i paroprzepuszczalna zewnatrz, czy tez wystarczy zastosowac tansza ta od wewnatrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 08.12.2004 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 ...U mnie w projekcie gr izolacji to 20 cm (dach) i nie zamierzam mieć mniej. Już między krokwiami mam 15 cm i teraz na dniach plus 5 cm (jeszcze tej "5" nie kupiłem )... Paterek jaki masz dom ? Chyba z poddaszem użytkowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 08.12.2004 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Tak mam poddasze użytkowe i wyprzedzając to co napiszesz, myślę, że mimo twojego parterowego domku 10 cm to mało.Mój domek to Poemat 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 08.12.2004 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 ...myślę, że mimo twojego parterowego domku 10 cm to mało... Już zamówiłem dodatkową warstwę 10 cm. Razem będzie 20 cm. Proszę mnie oświecić (bo nie mogę się w tym połapać) w jak winien wyglądać przekrój stropu. U mnie jest: -płyta g-k (sufit podwieszany), -folia, -wełna minierala (teraz 10 cm, dołożę jeszcze 10 cm), -podłoga (deski 2,5 cm). Czy prawidłowo ? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 08.12.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Wychodzi na to, że twój przekrój jest ok. Zobacz dodatkowo w części opisowej projektu, tam dokładnie jest opisany przekrój czyli "ile czego i jakiej grubości". Pozdrawiam p.s. zawsze o czymś zapomnę: u mnie w projekcie zamiast desek jest płyta OSB, ale ja obiłem jętki dechami tak jest u Ciebie w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.12.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Buba Co do wełny to np. w Leroyu 150 mm możesz kupić za 14,60/m2, zatem niecałe 1,- pln/1 cm grubości. Podana przez Ciebie cena cosik przydroga! Co do kolejności warstw - to się zgadza, ale ! Rozumiem, że poddasze nieocieplane, dechy będą "pracować", może lepiej dać OSB Co do grubości ocieplenia to zalecany opór dla stropów wynosi R>6, taką wartość osiąga warstwa wełny o grubości ok. 24 cm ( dla 25 cm R = 6,40 ROCKWOOL ). Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 08.12.2004 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Dzięki Paterek ! Nie mam projektu przy sobie, ale jak by nie było to i tak już po ptakach, bo dechy już przytwierdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 08.12.2004 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 U mnie jest: -płyta g-k (sufit podwieszany), -folia, -wełna minierala (teraz 10 cm, dołożę jeszcze 10 cm), -podłoga (deski 2,5 cm). U mnie bedzie bardzo podobnie -płyta g-k (sufit podwieszany), -folia, -wełna minierala 6 lub 8 cm na ruszcie sufitu, -welna mineralna 18 cm miedzy jetkami, -plyta pazdzierzowa ok 2 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 08.12.2004 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 ...Co do wełny to np. w Leroyu 150 mm możesz kupić za 14,60/m2, zatem niecałe 1,- pln/1 cm grubości. Podana przez Ciebie cena cosik przydroga!... Dzięki ! Już po ptakach, bo dokupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.12.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Maciejon ...ale lepiej nie dawać płyty paździerzowej, bo jak dostanie wody to ją zaraz szlag trafi ( chyba że miałeś na myśli OSB ! ). Pozdro J Buba nie , ale może przy następnym zakupie dadzą Ci lepsze ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 08.12.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 ...ale lepiej nie dawać płyty paździerzowej, bo jak dostanie wody to ją zaraz szlag trafi ( chyba że miałeś na myśli OSB ! ). OSB nie. Koszt. Ponura wizja z ta woda. Nie zakladam jednak, ze bedzie sie lalo. Poza tym jakby sie lalo to i na welne i na plyty g-k. Brr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.12.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Płyta paździerzowa nie ma tej wytrzymałości na ugięcia co OSB. A folia ? Pozdro J Oczywiście każdy sobie sterem, żeglarzem, okrętem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsonp 14.12.2004 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Radziłbym 15 cm będzie bezpieczniej i w przyszłości się zwroci pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie48 14.01.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Ocieplenie domu parterowego na dolnymśląsku bendącym nie najzimniejszym wojewódctwem.To te 10cm. wełny powino wystarczyci a skoro uwarzaż że to zamało, to grubości 15cm będzi zupełnie wystarczająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie48 14.01.2005 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Ocieplenie domu parterowego na dolnymśląsku bendącym nie najzimniejszym wojewódctwem.To te 10cm. wełny powino wystarczyci a skoro uwarzaż że to zamało, to grubości 15cm będzi zupełnie wystarczająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 15.01.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 ja mam stropik drewniany i nieuzytkowe poddasze .Ocieplenie 25 cm wełny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 25.01.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 ABSOLUTNIE ODRADZAM PLYTY PAZDZIERZOWE NA DACH mam takie aktualnie na dachu - belki drewniane obite z zewnatrz i wewnatrz plyta , wypelnienie walna mineralna, izolacja papa predzej czy pozniej plyta ta pije skads wode, ponadto dach zaczal sie wyraznie uginac - po okolo 10 latach czeka mnie wlasnie genaralka..... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts