Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skąd się biorą ciemne plamy (paski) po myciu elewacji myjką?

Recommended Posts

Cześć,

Miałem trochę glonów na elewacji północnej wobec czego umyłem ją karcherem z dodatkiem środka APC OUT.

Po tym zabiegu glony zeszły, ale zostały dziwne paski ciemniejsze gdzieniegdzie, dziwnie regularne.

Skąd się wzięły i czy na pewno bez malowania się nie obejdzie? Jak ich unikać w przyszłości?

IMG-1561-IMG.jpg

IMG-1560.jpg

Edytowane przez kbhit

Tak jak działałeś myjką takie paski wyszły , środek ściekł, a Ty bardzo słabo to umyłeś i tyle. Technika mycia elewacji jest różna - najczęściej nabiera się ją w czasie stąd usługi nie są tanie. Ja ostatnio i myłem strumieniem i krążkiem i w miarę to wyszło lepiej niż dwa lata temu. Ale jak widzę trzeba się wiele uczyć i dobrać odpowiednie ciśnienie. Za duże może uszkodzić za małe nie domywa - u mnie jest tak w 4/9 zakresu ciśnienia wtedy myje się najlepiej.

RM 55, kupuję większą ilość i wlewam do oryginalnej butelki i maszyna dozuje.(oczywiście są i w mniejszych butelkach, ale za opakowanie też się płaci).

Oryginał zawiera w swoim składzie środek zapobiegający nalotom grzybom i pleśni. Ja jeszcze dodaje do każdego litra płynu 100ml Voigt Katopol VC 171:cool: to taki mój sposób na pyłki i kurz...sprawdza się rewelacyjnie.

Widzę że masz ładnie obcykany temat!

Dla pewności - też masz tynk baranek?

Ja w sumie nie wiem czy silikatowy, silikonowy czy akrylowy... i nie mam jak sprawdzić.

Chodzi o to czy te preparaty będą na pewno bezpieczne? Wiem, że należy sprawdzić na fragmencie, ale też 200zł w błoto szkoda wydawać.