Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PPW wybór leszpego miesjca na jednostkę zewnętrzną

aston84

Recommended Posts

Cześć

Potrzebuje rady w sprawie wyboru lepszego miejsca na jednostkę zewnętrzną powietrznej pompy ciepła.

Chodzi mi głównie pod kątem ewentualnego hałasu

Rozważam 2 takie miejsca. (rysunek poglądowy)

ab818984937fd373.png

Opcja 1 - zaraz za ścianą kotłowni, jednak jednostka byłaby skierowana na ogród. (około 22m od granicy działki)

Opcja 2 - po przeciwnej stronie domu (rury by trzeba było poprowadzić pod domem i by miały pewnie około 15-20m), jednostka byłaby skierowana w stronę ulicy (około 16m do ulicy).

Drugie szare pudło to jednostka od klimatyzacji, która byłby w pobliżu tej od pompy ciepła.

Obje jednostki chciałbym mieć na osobnym fundamencie a nie zamontowane na ścianie.

Idealnie byłby zrobić jednostkę po lewej od domu, ale tam za 5m jest granica działki, więc za blisko granicy - czyli odpada taka opcja.

Niezależnie od lokalizacji jednostka nie byłby w pobliżu okien pomieszczeń mieszkalnych (opcja 1 to przy kotłowni jak psiałem, a opcja 2 to przy łazience)

Dodatkowo mam pytanie, czy lepiej przeprowadzić rury przez ścianę czy może jak wodę czyli przez płytę fundamentową i wyjść na zewnątrz pod ścianą?

Osobiście wolałbym aby to było nie przez ścinę, ale niestety do tej pory nikt nie poradził mi co rzeczywiście jest lepsze.

Ustaw za sciana kotłowni niech sobie wieje na ogród a ścieżkę gazową przez ścianę.Proste rozwiązania są najlepsze.

Dziękuję za odpowiedź, ale czy możesz coś powiedzieć o 2giej opcji ?

Chodzi mi o to, że to będzie nowy dom i mam możliwość zrobić to nie przez ścianę, tylko chciałbym wiedzieć czy taka wersja przez fundament ma jakieś istotne wady (jeżeli jest trochę drożej to byłbym w stanie to zaakceptować)

Jak sie boisz hałasu to pierwsze co powinieneś zrobic to udac sie do kogos kto ma markową pompe i posłuchać wtedy wszelkie obawy Ci przejdą.

Po przejrzeniu forum i innych miejsc mój wybór na dziś to Panasonic T-Cap 9KW split

Edytowane przez aston84
dodatkowy komentarz

Witam

Dla mnie wyznacznikiem na montaż PC była strona zawietrzna, czyli taka która jest ,,,,, ścianą najcichszą ,,,,,,,, W każdym rejonie Polski jak i Świata są kierunki z których najczęściej zacina deszcz, śnieg jak również wiatr Każdy inwestor wie z której strony najczęściej takie zjawiska sie zdarzają. Dla Polski najczęstsze deszcze jak i zawieruchy to strona zachodnia ( od Atlantyku ) bo najbliżej do tego właśnie oceanu gdzie tworzą nie chmury jak i inne anomalia pogodowe. Tak więc ściana wschodnia , północno-wschodnia, wschodnio południowa. W zależności od usytuowania domu Kto w domu mieszka już naście lat to wie gdzie jest CICHO.

.

Edytowane przez -voymar-

Po przejrzeniu forum i innych miejsc mój wybór na dziś to Panasonic T-Cap 9KW split

Umiejscowienie jednostki zewnętrznej i dobór zostaw najlepiej instalatorowi. Swoją drogą T-Cap do nowego domu wydaje się trochę dużą pompą. Za mało wiadomo nt budynku w którym to będziesz instalować. Jakie masz zapotrzebowanie na moc dla CO i CWU?

Dla mnie wyznacznikiem na montaż PC była strona zawietrzna, czyli taka która jest ,,,,, ścianą najcichszą ,,,,,,,,

.

Opcja 1 to ściana wschodnia

Opcja 2 to ściana zachodnia

Umiejscowienie jednostki zewnętrznej i dobór zostaw najlepiej instalatorowi. Swoją drogą T-Cap do nowego domu wydaje się trochę dużą pompą.

nie mogę tak istotnej decyzji zostawić na po wybudowaniu domu - muszę to mieć ustalone wcześniej.

Swoją drogą T-Cap do nowego domu wydaje się trochę dużą pompą. Za mało wiadomo nt budynku w którym to będziesz instalować. Jakie masz zapotrzebowanie na moc dla CO i CWU?

wg obliczeń taka pompa będzie w sam raz do powierzchni domu

Edytowane przez aston84

nie mogę tak istotnej decyzji zostawić na po wybudowaniu domu - muszę to mieć ustalone wcześniej.

Wielu użytkowników wstawia PC do domów już istniejących, ba poddawanych termomodernizacji gdzie nie ma optymalnych warunków do decyzji gdzie ma stać jednostka zewnętrzna PC. To nie "rocket science", przewody łączące jednostkę zewn. z wewn. mają mieć długość zgodnie z DTR producenta, bo inaczej prosisz się o kłopoty.

wg obliczeń taka pompa będzie w sam raz do powierzchni domu

Ale wiesz o tym że PC nie dobiera się do powierzchni tylko do zapotrzebowania budynku? Musisz znać zapotrzebowanie domu na energię cieplną, bo jakby było tak jak piszesz to dom 150m2 pod Wrocławiem oraz taki sam w Augustowie powinny mieć takie same jednostki a jednak tak nie jest.

Nawet ten przybliżony kalkulator z https://cieplo.app/ da odpowiedź ile potrzebujesz mocy.

Jeżeli będą te domy identyczne. Czyli-- ten sam materiał jak i izolacja ,to będzie takie samo zapotrzebowanie.( np. 35W/m2) a raczej na ( m3 ) Różnica polegac będzie na ilości dni w sezonie grzewczym z temp poniżej zera. Co adekwatnie przełoży się na kWh.

Odnośnie tego co pisałem wcześniej. Sciana zawietrzna czyli ( cicha ) daje nam to że jak jest śnieżyca to nie napitala śniegiem po wentylatorach. Bo może zdarzyc się sytuacja że PC ma -STOP Nastepuje zadyma lub deszcz ze sniegiem który zamarza i co w tedy? Może przymrozić wentylatory./ To tak na marginesie. Ja brałem wszystko pod uwagę. Nawet w lecie jak są burze to PC stoi w miejscu gdzie te anomalia najmniej na nią działają.

Nawet ten przybliżony kalkulator z https://cieplo.app/ da odpowiedź ile potrzebujesz mocy.

Kalkulator wyliczył mi: 10,9kW

Dzięki za rady

Ogólnie jeszcze planuję ogród, więc chce wiedzieć co gdzie by mogło być aby ewentualnie zmienić coś.

Po radach tutaj i jeszcze zasięgnięciu opinii z zewnątrz chyba zdecyduję się na

1. Odsunięcie pompy od domu o około 1m

2. Ułożenie jej prostopadle do ściany

W takim wypadku odległość do granicy będzie wynosić 6m

8d8e56298626a0c1.png

Wg danych jakie są podawane dla głośności, to 6m będzie wystarczające.

Dodatkowo w razie potrzeby mogę odsunąć od domu jeszcze 2,5m i wtedy pompa będzie skierowana w stronę mojej działki (taki specyficzny kształt ma)