jj 07.12.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Witam,Mam działkę leśną i pozwolenie na budowę. Stoję przed decyzją wycinki drzew (w moim wypadku kilkudziesięcioletnie sosny) pod budowę domu. Stąd pytanie: jak blisko domu mogę pozostawić drzewa aby mieć pewność, że korzenie nie uszkodzą fundamentów, a gałęzie dachu. Myślę, że przydałby się artykuł ujmujący to zagadnienie dla poszczególnych gatunków drzew. Pozdrawiamjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 08.12.2004 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 gdzieś czytałem że średnio przyjmuje się iz korzenie dorastają do średnicy jaką ma korona tego drzewa pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 09.12.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Witam, Mam działkę leśną i pozwolenie na budowę. Stoję przed decyzją wycinki drzew (w moim wypadku kilkudziesięcioletnie sosny) pod budowę domu. Stąd pytanie: jak blisko domu mogę pozostawić drzewa aby mieć pewność, że korzenie nie uszkodzą fundamentów, a gałęzie dachu. Myślę, że przydałby się artykuł ujmujący to zagadnienie dla poszczególnych gatunków drzew. Pozdrawiam jj poieram i apeluję o pozytywne rozpatrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 09.12.2004 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Dzięki Lidka,Z tego co się zorientowałam wiele osób na forum kupiło działkę, na której rosną drzewa. Teraz stoją przed problemem co dalej - czy trzeba usunąć czy może dałoby się zachować. Dyskutowaliśmy już na ten temat w wymianie doświadczeń. Niestety nie ma jednoznacznych opinii co do tego jak blisko domu można zostawić drzewa. Myślę, że chętnie usłyszelibyśmy opinię fachowca. Temat jest niebanalny i nie był poruszany w Muratorze.Pozdrawiam,jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 10.12.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Dzięki Lidka, Z tego co się zorientowałam wiele osób na forum kupiło działkę, na której rosną drzewa. Teraz stoją przed problemem co dalej - czy trzeba usunąć czy może dałoby się zachować. Dyskutowaliśmy już na ten temat w wymianie doświadczeń. Niestety nie ma jednoznacznych opinii co do tego jak blisko domu można zostawić drzewa. Myślę, że chętnie usłyszelibyśmy opinię fachowca. Temat jest niebanalny i nie był poruszany w Muratorze. Pozdrawiam, jj jj Właśnie nasunęło mi się takie pytanie a propos Twojego apelu, do którego się podłączyłam: Czy Ty zdajesz sobie sprawę z tego, że wycięcie drzewa na Twojej własnej działce wymaga zgody urzedu? Taka skrajnie legalistyczna postawa jest zalecana zwłaszcza jeżeli budujesz w bardzo donosicielskiej okolicy ( tak jak ja). Ciekawa jestem, czy na prawdę coś się na ten temat pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 10.12.2004 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Działki leśne podlegają pod Ustawę prawo leśne - wystarczy mieć zgodę Lasów Państwowych na odlesienie. I wydaje mi się, że jest z tym mniej formalności niż z terenami podległymi pod Ustawę o ochronie przyrody.Pozdrawiamjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 26.01.2005 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Nie jestem fachowcem, ale od takowego uzyskałam kiedyś informację (ustną), że pomiędzy budynkiem a drzewem powinno zostać zachowane 3m. Rozmawialiśmy o starej sośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 02.02.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Też chciałbym dołączyć się do apelu rozszerzając nieco temat o to, jak chronić fundament przed korzeniami (może jekieś betonowe opaski?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.02.2005 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Oprócz tego , że same korzenie mogą uszkodzić fundament może też zaistnieć taka sytuacja, że w pzrpadku gdy dom posadowiony jest na gruntach spoistych ekspansywnych np. lessy drzewo pobierając wodę z gleby może zmienić wilgotność gruntu a co za tym idzie warunki runtowe posadowienia mogą się pogorszyć dodatkowo wpływając na osiadanie fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts