Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Korzenie a fundamenty

jj

Recommended Posts

Witam,

Mam działkę leśną i pozwolenie na budowę. Stoję przed decyzją wycinki drzew (w moim wypadku kilkudziesięcioletnie sosny) pod budowę domu. Stąd pytanie: jak blisko domu mogę pozostawić drzewa aby mieć pewność, że korzenie nie uszkodzą fundamentów, a gałęzie dachu. Myślę, że przydałby się artykuł ujmujący to zagadnienie dla poszczególnych gatunków drzew.

Pozdrawiam

jj

Witam,

Mam działkę leśną i pozwolenie na budowę. Stoję przed decyzją wycinki drzew (w moim wypadku kilkudziesięcioletnie sosny) pod budowę domu. Stąd pytanie: jak blisko domu mogę pozostawić drzewa aby mieć pewność, że korzenie nie uszkodzą fundamentów, a gałęzie dachu. Myślę, że przydałby się artykuł ujmujący to zagadnienie dla poszczególnych gatunków drzew.

Pozdrawiam

jj

poieram i apeluję o pozytywne rozpatrzenie

Dzięki Lidka,

Z tego co się zorientowałam wiele osób na forum kupiło działkę, na której rosną drzewa. Teraz stoją przed problemem co dalej - czy trzeba usunąć czy może dałoby się zachować. Dyskutowaliśmy już na ten temat w wymianie doświadczeń. Niestety nie ma jednoznacznych opinii co do tego jak blisko domu można zostawić drzewa. Myślę, że chętnie usłyszelibyśmy opinię fachowca. Temat jest niebanalny i nie był poruszany w Muratorze.

Pozdrawiam,

jj

Dzięki Lidka,

Z tego co się zorientowałam wiele osób na forum kupiło działkę, na której rosną drzewa. Teraz stoją przed problemem co dalej - czy trzeba usunąć czy może dałoby się zachować. Dyskutowaliśmy już na ten temat w wymianie doświadczeń. Niestety nie ma jednoznacznych opinii co do tego jak blisko domu można zostawić drzewa. Myślę, że chętnie usłyszelibyśmy opinię fachowca. Temat jest niebanalny i nie był poruszany w Muratorze.

Pozdrawiam,

jj

jj

Właśnie nasunęło mi się takie pytanie a propos Twojego apelu, do którego się podłączyłam:

Czy Ty zdajesz sobie sprawę z tego, że wycięcie drzewa na Twojej własnej działce wymaga zgody urzedu?

Taka skrajnie legalistyczna postawa jest zalecana zwłaszcza jeżeli budujesz w bardzo donosicielskiej okolicy ( tak jak ja).

Ciekawa jestem, czy na prawdę coś się na ten temat pojawi.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Oprócz tego , że same korzenie mogą uszkodzić fundament może też zaistnieć taka sytuacja, że w pzrpadku gdy dom posadowiony jest na gruntach spoistych ekspansywnych np. lessy drzewo pobierając wodę z gleby może zmienić wilgotność gruntu a co za tym idzie warunki runtowe posadowienia mogą się pogorszyć dodatkowo wpływając na osiadanie fundamentów.