Zbiste81 29.07.2021 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2021 Witam,jestem tu nowy, potrzebuję pomocy w budowie zadaszenia na auto. Jako, że mieszkam w bloku i nie mam miejsca garażowego postanowiłem na działce postawić proste zadaszenie na auto. Mam dostęp do belek świerkowych 10x10 i 5x10. Oglądałem w okolicznych marketach gotowe wiaty na auto i doszedłem do wniosku, że jakość wykonania jest średnia i wymiary są trochę małe, żeby swobodnie poruszać się przy zaparkowanym samochodzie. Dlatego postanowiłem z dostępnych belek zbudować coś samemu.Znalazłem w internecie wiatę o zbliżonych wymiarach które chciałbym mieć i wg jej wzoru zacząłem budowę. Słupy, 6 sztuk, 10x10, zamontowane na zabetonowanych regulowanych kotwach, wzmocnionych poprzecznymi prętami. Odległość między słupami wzdłuż to 2 metry a szerokość wjazdu 3,10. Wysokość wjazdu 2,30 , z tyłu 2,05 Na słupach leży oczep 5x10 o długości 5,50 skręcony wkrętami ciesielskimi i śrubami do wcięć w słupach. Na oczepach będzie 11 krokwi 5x10 mniej więcej co 50cm, przykręconych do oczepu na kątowniki ciesielskie. Całość będzie usztywniona 3 zastrzałami 5x10 na każdym słupie, 2 wzdłuż boku i jeden do wewnątrz. Całość pokryję płytami bitumicznymi. Tu pojawia się moje pytanie.Postawiłem już słupy i oczepy i mam wątpliwość czy oczep 5x10 nie ma za małego przekroju? Między słupami ma 2 metry i będzie dodatkowo podparty z obu stron mieczami około 50 cm od słupa. Działkę mam blisko mieszkania i biorę pod uwagę odśnieżanie dachu podczas opadów śniegu. Czy trzeba to jakoś wzmocnić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/263733-budowa-zadaszenia-na-auto/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts