Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa suszarki w szafie - czy jest to możliwe?

klimas7

Recommended Posts

Czy Waszym zdaniem suszarka kondensacyjna z pompą ciepła o wymiarach 60x60 może zostać zabudowana w szafie bez otworów wentylacyjnych o wymiarach 70x65 (szer. x głęb.) jeżeli w czasie suszenia i po suszeniu szafka byłaby otwarta? Nad suszarką byłoby z 40 cm przestrzeni, dorobienie otworów wentylacyjnych niestety nie wchodzi w rachubę (stąd otwieranie w czasie i po użytku). Wiem, że pompa ciepła jest bardzo częstą awarią, ale zależy mi na mniejszej ilości generowanego ciepła (nie chcę uszkodzić szafki), dlatego dokupiłbym 5 letnią gwarancję.

Czy taka opcja wchodzi w rachubę czy to gwarantowane kłopoty?

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Ćwiczę podobny temat, w serwisie Elektroluxa powiedzieli, że sprzęt do zabudowy ma inną konstrukcję wewnętrzną itd., czujniki sensory będę reagowały na podwyższoną wilgoć, temperaturę itd. i sugerują, że technik (naprawa gwarancyjna ) może odmówić naprawy.

Z drugiej strony rozmawiałem ze specem AGD (20 lat praktyki) i twierdzi, że suszarki głównie oddają ciepło przez drzwi i on nie widzi tutaj problemu.

Obecnie przygotowuję miejsce na pralkę (głębokość niestety max 50cm) , następnie chcę w słupku postawić suszarkę, właśnie zrobię otwory nawiewne z boku, dołem pralka ciągnie powietrze (podwyższenie-nóżki) i to powinno wystarczyć, ...chyba?

@Klimas7 minęło trochę czasu od lipca, jak się to sprawdziło u Ciebie?