nigx 29.07.2021 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2021 Cześć, zamierzam samemu wykonać rekuperację, ale mało jest informacji o wyliczeniach dotyczących doboru kanałów. Zrobiłem sobie tabelkę z ilością pomieszczeń, kubaturą, powierzchnią na podstawie innego tematu z FM - co prawda nie wiem z czego wynika kolumna krotność, ale bazowałem się na tamtym temacie. Wyszły mi liczby z ilością wymiany powietrza, ale teraz jak dobrać ilość przewodów oraz ich przekrój? Tabelka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 29.07.2021 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2021 (edytowane) Po pierwsze jeżeli chodzi o wywiew to musi być wg normy kuchnia z kuchenka elektryczna 50m3/H z gazowa 70m3/H natomiast łazienka z prysznicem lub wanna 50m3/h wiatrołap 15m3/h Po drugie nawiew musi równać się wywiew.Zrob całość na kanałach fi75 ilość rur do danego anemostatu zależy od ilości powietrza jaka jest zaprojektowana dla niego i odległości anemo od skrzynki rozdzielczej Edytowane 29 Lipca 2021 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 29.07.2021 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2021 (edytowane) Reku1, według jakich norm?Norm jest kilka i każda podaje inne sposoby. Jeśli zrobisz na krotności wymiany powietrza do powierzchni w budynku to wychodzą głupoty, bo nagle dla 3 osób w domu czasem trzeba montować turbowentylator na dachu.Ja u siebie robiłem na zasadzie ilości osób jaka będzie zazwyczaj (bądź może) przebywać w danym pomieszczeniu (gdzieś w normach było ile m3/h powinno się przyjmować na osobę, być może nawet na niej bazujesz).Moim zdaniem jest to lepsze, bo gdy mam łazienkę 25m2 to jest tam jedna osoba, góra dwie a nie kilka.... co to, impreza w kiblu? Kolega wyżej dobrze pisze aby zastosować rury 75, bo przy przepływie 50m3/h masz w nich prędkość 4.9m/s co może już i tak powodować hałasy (fi63 to 6m/s a fi50 to 11m/s). fi90 rura to 3,14m/s więc już fajny wynik, ale takie rury trudno ukryć w izolacji (tym bardziej jak się przecinają).Ja zastosowałem u siebie częściowo rury FLAT51 od Zehnder (mają kształt owalny), przy ich wysokości 51mm prędkość w kanale to 3,47m/s. Do tego pamiętaj o spadkach ciśnienia, im dłuższa i węższa rura tym większe opory i spadki ciśnienia. Edytowane 29 Lipca 2021 przez ADI-mistrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.07.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2021 (edytowane) Cześć, zamierzam samemu wykonać rekuperację, ale mało jest informacji o wyliczeniach dotyczących doboru kanałów. Zrobiłem sobie tabelkę z ilością pomieszczeń, kubaturą, powierzchnią na podstawie innego tematu z FM - co prawda nie wiem z czego wynika kolumna krotność, ale bazowałem się na tamtym temacie. Wyszły mi liczby z ilością wymiany powietrza, ale teraz jak dobrać ilość przewodów oraz ich przekrój? Tabelka: [ATTACH=CONFIG]457509[/ATTACH] Lenistwo czy zwykła ignorancja nie pozwoliła Ci sięgnąć do tego tematu ? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?222208-Sam-robi%C4%99-wentylacj%C4%99 Wg którego sam sobie zrobiłem projekt WM, łącznie ze średnicami kanałów i prędkościami powietrza w nich. Ja wiem, że dzisiaj w szkole tresuje się pod wyznanie i krzyże ale to sygnał, że babci czy matce trzeba schować dowód jak kiedyś A Czarnek do odwołania,ale nie można być tchórzem i trzeba wyjść na ulicę Inaczej jak dzisiaj, w szambie utoniesz gdyby nie tacy jak Arturo Edytowane 29 Lipca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts