Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia w wilgoć w domu

Reynald

Recommended Posts

Dzień dobry.

Od wielu lat walczę z wilgocią w domu na parterze. Zastanawia mnie temat studni, ale już wyjaśniam. Dom poniemiecki na lekko górzystym terenie. Od strony wyższej zbocza znajduje się studnia 4 metry od domu, na środku jego długości. Lustro wody jest na poziomie około 4 metrów, głębokości nie znam, ale nie jest duża około 1.5 metra. W piwnicy i jednym pokoju wiecznie mam wilgoć. Lustro wody wydaje mi się, że jest na poziomie posadzki piwnicy. Czy ta studnia może mieć wpływ na wilgoć? Można coś z tym zrobić? Skoro są wody gruntowe to jej zasypanie chyba niewiele da? Proszę o jakiekolwiek rady.

Wg mnie to ta studnia robi Ci jeszcze robotę bo gromadzi wodę która mogła by być w piwnicy.

Musisz odizolować fundament i piwnicę od gruntu jeśli to dom stary poniemiecki to oni stosowali już izolacje poziomą natomiast pionową rzadko lub uległa uszkodzeniu. Trzeba odkopać fundament i sprawdzić, naprawić, wykonać nową izolację przeciw wilgoci trwałą i taką która będzie chroniła.

To są dwie opcje , albo posadzka piwnicy nie jest odizolowana, albo - co sam stwierdziłeś właśnie taki jest poziom wód gruntowych co potwierdza wysokość lustra wody w studni.

Co zrobić? - fachowiec na miejscu który się zna .. musi zrobić "wizję lokalną" - może w jakiś sposób trzeba będzie obniżyć poziom wód gruntowych? Trudno jest coś doradzić nie będąc na miejscu i nie widzieć ukształtowania terenu - niekiedy jeden szczegół dla nas nieistotny jest przyczyną problemów.

Naprawdę, fachowiec w tych sprawach może pomóc i oszczędzić niepotrzebnych wydatków.

• 2 weeks później...