Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechniczna - lokalizacja rur

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Aktualnie mój dom jest w trakcie budowy. Z uwagi na nieco przestarzały i ograniczony sposób załączania plików na obecnym forum przesyłam oryginalny projekt poddasza, piętra oraz przekrojów A-A i B-B pod poniższym linkiem:

https://easyupload.io/m/busi0d - parter, piętro oraz przekroje

W domu nie będą oczywiście budowane kominy do wentylacji grawitacyjnej (oprócz kotłowni i wyciągu z okapu) oraz nie będzie kominka i tej ścianki koło niego w salonie.

Rekuperator znajdowałby się w kotłowni. Zakładam, że rury do wentylacji mechanicznej do wentylacji pomieszczeń na parterze znajdowałyby się w warstwie izolacji w stropie na poddaszu (styropian 7-8 cm). Natomiast gdzie znajdowałyby się rury do wentylowania pomieszczeń na piętrze? W domu nie ma bezpośredniego dostępu do strychu...

Pozdrawiam serdecznie

Na tym przestarzałym forum, od A do Z jest wyjaśnienie na temat Twojego pytania.

Rozumiem, że jesteś tak nowoczesny, że nie możesz tego znaleźć ?

A to peszek :D

Nie musisz być sarkastyczny ;) Nie mówię, że forum jest przestarzałe, tylko technologia załączania plików do wiadomości.

Oczywiście, że widziałem tematy z tym związane, ale uwierz że do mojego konkretnego projektu domu jeszcze pytania nie było.

Znaczy się, że oczekujesz od nas, że ktoś Ci za darmo zrobi projekt WM i podeśle na forum?

Dobre podejście, tak trzymać!

Oczywiście, że nie. Widać, że nie przeczytaliście ze zrozumieniem mojego pytania ;) Pytałem tylko o możliwości do rozmieszczenia rur służących do wentylacji piętra - myślałem że od tego jest forum, żeby sobie pomagać.