Kabanoss1 30.07.2021 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Witam! Planuje zrobić instalację wodną z rurek pex alu. Chce ją zrobić z rozdzielacza takiego jak jest do podłogówki. Czy wystarczy mi rura 16mm? Każdy punkt będzie podłączony osobną rurką do rozdzielacza. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.07.2021 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Nie wystarczy, dlatego, że to zbyt mała wydajność, a niektóre odbiorniki w domu(pralka, wanna) potrzebują większej czyli minimum 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kabanoss1 30.07.2021 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Dzięki za odpowiedź. A ten system instalacji, z rurki 20mm się sprawdzi, czy lepiej zrobić na rurkach zgrzewanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.07.2021 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Na system rozdzielaczowi myślę, że nie ma lepszego jak PEX. Również prowadzenie instalacji jest prostsze i nie ma tyle elementów, zmiany kierunku robi się za pomocą gięcia tutaj trzeba kształtki. Gdy połączenia są tylko przy rozdzielaczu i odbiornikach można zastosować połączenia i łączniki skręcane.Jeśli od odbiornika do odbiornika i do następnego to lepiej zgrzewany, w PEX do takiej instalacji trzeba zaciskarkę by wyeliminować "niepewne połączenia" skręcane w wylewce, a i to nie daje 100% szczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kabanoss1 30.07.2021 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Więc zostaje przy tym rozwiązaniu. Dzięki wielkie za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 30.07.2021 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 I jeszcze jedno. Rozdzielacz do wody użytkowej musi byc specjalny, z atestem PZH do wody pitnej.Taki od ogrzewania może lecz nie musi mieć atest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.08.2021 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 Nie wystarczy, dlatego, że to zbyt mała wydajność, a niektóre odbiorniki w domu(pralka, wanna) potrzebują większej czyli minimum 20 Cóż.. u mnie wszystko na 16tce i nie ma żadnych problemów z wanną czy pralką..ta akurat jest połączona 15tką z miedzi, bo jest w tym samym pomieszczeniu co rozdzielacz. Gdybym miał "kilometry" do odbiorników, to bym rozważał 20tkę ale u mnie od rozdzielacza do odbiornika najdłuższy odcinek to ok 7m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 02.08.2021 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Też mam wszystko na 16 i wszystko działa bardzo fajnie. Na upartego, gdybym robił jeszcze raz, to ewentualnie dałbym 20 do wanny, żeby się szybciej napełniała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 10.08.2021 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 https://www.tece.com/pl/systemy-rurowe/teceflex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts