Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie dwóch inwestycji, wspólny projekt, dwie graniczące działki

Elfikone

Recommended Posts

Łukasz podał Ci definicję prawną a z niej wynika że

Twoją i sąsiada, gdzie zarówno sąsiad, jak i Ty musielibyście mieć prawo własności dla całości terenu.
czyli musiałbyś wraz z sąsiadem być właścicielem dwóch działek połączonych w jedną.

Możesz jeszcze odwołać się od decyzji wydanej przez UM do wyższego organu, powiatu, województwa.

I raczej tu chodzi o osoby które znają się nie na prawie gospodarczym tylko budowlanym.

Podsumowując Twój problem to Ty masz w tym interes a czy sąsiad tez będzie miał w tym interes aby wejść z tobą w taką zagmatwaną sytuację abyś osiągnął zysk a on co z tego będzie miał za korzyść?

Łukasz podał Ci definicję prawną a z niej wynika że czyli musiałbyś wraz z sąsiadem być właścicielem dwóch działek połączonych w jedną.

Możesz jeszcze odwołać się od decyzji wydanej przez UM do wyższego organu, powiatu, województwa.

I raczej tu chodzi o osoby które znają się nie na prawie gospodarczym tylko budowlanym.

Podsumowując Twój problem to Ty masz w tym interes a czy sąsiad tez będzie miał w tym interes aby wejść z tobą w taką zagmatwaną sytuację abyś osiągnął zysk a on co z tego będzie miał za korzyść?

Gdzie podał tą definicje że inwestorem musi być właściciel działki???

Łukasz podał Ci definicję prawną a z niej wynika że czyli musiałbyś wraz z sąsiadem być właścicielem dwóch działek połączonych w jedną.

Uważam że wprowadzasz mnie w błąd

https://www.dziennikprawny.pl/pl/a/czy-mozna-wybudowac-dom-na-nie-swojej-dzialce

Zgodnie z prawem bowiem, każda nieruchomość stojąca na konkretnym gruncie jest własnością tego, kto posiada grunt. Formalnie więc dom będzie należał do właściciela działki, nawet jeśli wybudował go ktoś inny.

Formalnie więc dom będzie należał do właściciela działki, nawet jeśli wybudował go ktoś inny.

Mi dom tez wybudował ktoś inny a jestem jego właścicielem.

Ten przykład jest nieadekwatny do Twojego przypadku. Tobie UM wydał negatywne WZ, gdybyś miał WZ pozytywne to np twój syn nie będący właścicielem tej działki mógłby się wybudować na niej. Łapiesz teraz w czym jest problem?

Twoja i sąsiada działka musiałby posiadać jednego właściciela abyście mogli coś wspólnie na niej wybudować.

Mi dom tez wybudował ktoś inny a jestem jego właścicielem.

Ten przykład jest nieadekwatny do Twojego przypadku. Tobie UM wydał negatywne WZ, gdybyś miał WZ pozytywne to np twój syn nie będący właścicielem tej działki mógłby się wybudować na niej. Łapiesz teraz w czym jest problem?

Twoja i sąsiada działka musiałby posiadać jednego właściciela abyście mogli coś wspólnie na niej wybudować.

A gdzie ja pisałem że się już starałem o wz??

Ja rozmawiałem tylko w biurze z osobami które to wz zatwierdzają i wiem od nich że odmówią

Ale decyzji o odmowie nie ma. Za to padła od nich propozycja żeby na jego projekcie dorysowac wtedy granica nie będzie miała znaczenia

Bo w granicy nie chcą dać bo zmniejsza atrakcyjność sąsiedniej działki

Więc jeśli inwestycja będzie wspólna bądź jego i projekt będzie obejmował moja i jego działkę wtedy nie psuje atrakcyjności działki budynek w granicy bo tak jest według projektu

Ja to tak rozumiem. I wciąż uważam że wprowadzasz mnie w błąd

A gdzie ja pisałem że się już starałem o wz??

Ja rozmawiałem tylko w biurze z osobami które to wz zatwierdzają i wiem od nich że odmówią

Ale decyzji o odmowie nie ma.

Napisałeś:

Witam wszystkich

Posiadam wąska działkę w granicy której chciałbym zbudować garaże. Urząd Miasta odmawia wydania warunków zabudowy

Może zbyt do przodu napisałem że UM wydał negatywne WZ ale skoro piszesz że UM odmawia wydania WZ to jednoznacznie brzmi że są odmowne a to ze nie pisałeś że starałeś się o wydanie WZ to uważałem że jest oczywiste że składałeś wniosek op wydanie WZ.

W tym przypadku to jest gdybanie skoro wierzysz urzędnikowi na słowo. Złóż wniosek o WZ i wtedy będziesz miał czarno na białym teraz to Ty wprowadzasz innych w błąd nie mając nic potwierdzonego tylko same domniemania. Tak można tu dyskutować aż do zmęczenia przeciwnika.

Cały czas piszesz o sąsiedzie. Dlaczego z nim nie pogadasz i nie dowiesz się jakie on ma plany co do swojej działki, co zamierza i kiedy zamierza i o ile zamierza coś na niej wybudować.

co ma wspólny projekt do prawa własności działek jego lub mojej?

Jeśli ma być „ wspólny projekt ” to w tym przypadku powstaje na JEDNEJ działce budowlanej złożonej z dwóch działek ewidencyjnych. Wówczas znika granica działki między dwoma działkami budowlanymi. Aby taki projekt zrealizować, Inwestor ( jedna lub dwie … więcej osób ) musi mieć prawo własności ( takie czy inne ) dla całości działki budowlanej, ( nie jego części ewidencyjnej ) tzw. Prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Jeśli takiego prawa nie posiadasz, nie można mówić o „ wspólnym projekcie ”.

inwestorem musi być właściciel działki?

Nie, nie musi, ale musi posiadać tytuł prawny dający mu Prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, wynikający z art. 32 ust. 4 pkt 2 Ustawy Prawo Budowlane.

co ma wspólny projekt do prawa własności działek jego lub mojej?

Jeśli ma być „ wspólny projekt ” to w tym przypadku powstaje na JEDNEJ działce budowlanej złożonej z dwóch działek ewidencyjnych. Wówczas znika granica działki między dwoma działkami budowlanymi. Aby taki projekt zrealizować, Inwestor ( jedna lub dwie … więcej osób ) musi mieć prawo własności ( takie czy inne ) dla całości działki budowlanej, ( nie jego części ewidencyjnej ) tzw. Prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Jeśli takiego prawa nie posiadasz, nie można mówić o „ wspólnym projekcie ”.

inwestorem musi być właściciel działki?

Nie, nie musi, ale musi posiadać tytuł prawny dający mu Prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, wynikający z art. 32 ust. 4 pkt 2 Ustawy Prawo Budowlane.

Czyli wystarczy moja pisemna zgoda jako właściciela działki zgodnie z wpisem do ksiąg wieczystych dla inwestora i wtedy nabywa on prawo do dysponowania na cele budowlane ??

Wciąż nie uzyskałem odpowiedzi jak jako właściciel działki mam dać inwestorowi prawo do dysponowania moja działka na cele budowlane żeby po zakończeniu budowy on nie miał żadnych praw do mojej działki oraz wybudowanego na niej budynku