mookie 30.07.2021 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Rozebrałem stary taras i chciałbym wyremontować go odpowiednio. Jest on dla mnie sporym wyzwaniem, gdyż pod spodem mam pokój mieszkalny a sama konstrukcja tarasu jest problematyczna. Problemem są wystające belki dwuteowe z płyty stropowej, które są obetonowane na półokrąg i wystają ok 10cm powyżej poziomu samej płyty przez co ułożenie izolacji będzie problematyczne. Myślałem, by zrobić izolację z piany PUR zamkniętokomórkowej z uformowanym spadkiem i na to bezpośrednio jastrych cementowy 5cm. Zależy mi na tym, by było ciepło i sucho. Taras planuję wykończyć deską. Poziom dolnej ościeży jest jednocześnie poziomem podłogi, Dojdzie okno z progiem. Wykonawcy twierdzą, że piana PUR zamkniętokomorkowa od razu stanowi hydroizolację, więc teoretycznie paroizolacja na spód niepotrzebna ale czy powinienem stosować dodatkową hydroizolacje? Rysunki poglądowe tarasu: Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/263758-remont-tarasu-nad-pomieszczeniem-ogrzewanym/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 03.08.2021 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Pewnik jest taki, że pierwsze co to musisz mieć warstwę spadkową, choćby to było 5mm/1m choć oczywiście zalecane jest 20mm/1m.Drugie to bardzo dobra warstwa hydroizolacyjna.Trzecie co ja bym zrobił to zabawa w docinanie i doszlifowywanie styropianu o dobrych parametrach i tak max grubościach aby było miejsce na wylewkę ze spadkiem 2cm/1m. Zamiast styropianu można pomyśleć o PIR, XPS itp.Potem odpowiednia wylewka i jej kolejne zabezpieczenie hydroizolacyjne. Nie słyszałem o piance PUR na podłogę ale nie wierzę w jej parametry hyroizolacyjne.Podstawa to hydroizolacja, na drugim miejscu stawiałbym termoizolację bo jak coś przecieknie to mała będzie radość z ciepła choć obydwa parametry są ze sobą powiązane (pkt rosy, wykraplanie wody). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/263758-remont-tarasu-nad-pomieszczeniem-ogrzewanym/#findComment-7938591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts