Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont tarasu nad pomieszczeniem ogrzewanym

mookie

Recommended Posts

Rozebrałem stary taras i chciałbym wyremontować go odpowiednio. Jest on dla mnie sporym wyzwaniem, gdyż pod spodem mam pokój mieszkalny a sama konstrukcja tarasu jest problematyczna.

Problemem są wystające belki dwuteowe z płyty stropowej, które są obetonowane na półokrąg i wystają ok 10cm powyżej poziomu samej płyty przez co ułożenie izolacji będzie problematyczne.

Myślałem, by zrobić izolację z piany PUR zamkniętokomórkowej z uformowanym spadkiem i na to bezpośrednio jastrych cementowy 5cm. Zależy mi na tym, by było ciepło i sucho.

Taras planuję wykończyć deską. Poziom dolnej ościeży jest jednocześnie poziomem podłogi, Dojdzie okno z progiem.

Wykonawcy twierdzą, że piana PUR zamkniętokomorkowa od razu stanowi hydroizolację, więc teoretycznie paroizolacja na spód niepotrzebna ale czy powinienem stosować dodatkową hydroizolacje?

Rysunki poglądowe tarasu:

taras1.jpg

taras2.jpg

Pewnik jest taki, że pierwsze co to musisz mieć warstwę spadkową, choćby to było 5mm/1m choć oczywiście zalecane jest 20mm/1m.

Drugie to bardzo dobra warstwa hydroizolacyjna.

Trzecie co ja bym zrobił to zabawa w docinanie i doszlifowywanie styropianu o dobrych parametrach i tak max grubościach aby było miejsce na wylewkę ze spadkiem 2cm/1m. Zamiast styropianu można pomyśleć o PIR, XPS itp.

Potem odpowiednia wylewka i jej kolejne zabezpieczenie hydroizolacyjne.

Nie słyszałem o piance PUR na podłogę ale nie wierzę w jej parametry hyroizolacyjne.

Podstawa to hydroizolacja, na drugim miejscu stawiałbym termoizolację bo jak coś przecieknie to mała będzie radość z ciepła choć obydwa parametry są ze sobą powiązane (pkt rosy, wykraplanie wody).