Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki komin w ziemiance pod piec wolnostojący? Prośba o porady

Recommended Posts

Cześć,

chciałbym starą ziemiankę (zrobioną z kamienia) zaadoptować i zrobić tam miejsce do spędzania czasu w samotności. W związku z tym potrzebuję porad w zakresie zamontowania tam małej kozy. Ziemianka ma ponad 2m wysokości i dwa otwory (bardziej z góry) do wsypywania do niej (np. ziemniaków). Pomyślałem, aby jeden otwór wykorzystać i zrobić komin, do którego podłączyłbym piec, a drugi do zrobienia wentylacji (grawitacyjna). Jeśli byłoby to tańsze rozwiązanie to dwie sprawy chętnie załatwiłbym jednym systemem kominowo-wentylacyjnym, a drugi otwór po prostu zamknął i uszczelnił. Powierzchnia ziemianki to +/- 10m2.

I tutaj pojawia się do was pytanie: jakie rozwiązanie byłoby najbardziej praktyczne i cenowo atrakcyjne? Komin nie będzie wyższy niż 3m.

Pozdrawiam serdecznie!

4 m to minimum teoretyczne, ale wiem jak w praktyce wygląda rozpalanie w kozie przy 8 m kominie, to przy 4 słabo to widzę.

Wstaw i zobacz, albo przetestuj kozę w zamknięciu, tak prowizorycznie, jak będzie dobrze to ok.

Sumienie nie pozwala mi nie powiedzieć że koza w piwnicy to samobójstwo, to jest bardziej niebezpieczne niż skok ze spadochronem, bez spadochronu

4 m to minimum teoretyczne, ale wiem jak w praktyce wygląda rozpalanie w kozie przy 8 m kominie, to przy 4 słabo to widzę.

Wstaw i zobacz, albo przetestuj kozę w zamknięciu, tak prowizorycznie, jak będzie dobrze to ok.

Sumienie nie pozwala mi nie powiedzieć że koza w piwnicy to samobójstwo, to jest bardziej niebezpieczne niż skok ze spadochronem, bez spadochronu

możesz określić te zagrożenia w piwnicy?

Wchodzisz do bunkra i rozpalasz ognisko, bez okien, bez dopływu powietrza dodatkowego do paleniska

dopływ powietrza będzie na poziomie 100m3/h lub więcej

wracając do meritum. Koza 5kw, dopływ powietrza będzie zapewniony. Jaki przekrój i wysokość komina?

Edytowane przez malcio