malcio 03.08.2021 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Cześć, chciałbym starą ziemiankę (zrobioną z kamienia) zaadoptować i zrobić tam miejsce do spędzania czasu w samotności. W związku z tym potrzebuję porad w zakresie zamontowania tam małej kozy. Ziemianka ma ponad 2m wysokości i dwa otwory (bardziej z góry) do wsypywania do niej (np. ziemniaków). Pomyślałem, aby jeden otwór wykorzystać i zrobić komin, do którego podłączyłbym piec, a drugi do zrobienia wentylacji (grawitacyjna). Jeśli byłoby to tańsze rozwiązanie to dwie sprawy chętnie załatwiłbym jednym systemem kominowo-wentylacyjnym, a drugi otwór po prostu zamknął i uszczelnił. Powierzchnia ziemianki to +/- 10m2. I tutaj pojawia się do was pytanie: jakie rozwiązanie byłoby najbardziej praktyczne i cenowo atrakcyjne? Komin nie będzie wyższy niż 3m. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 04.08.2021 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 Przy 3 m ciągu nie uzyskasz, przy rozpalaniu . No i cała piwniczka dymu. W twoim wypadku tylko elektryczne, albo inne zewnętrzne,. I raczej powietrzne elektryczne bo bez odizolowania nie dasz rady inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 04.08.2021 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 Chyba że chcesz przyspieszyć czas to wtedy ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malcio 05.08.2021 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 Przy 3 m ciągu nie uzyskasz, przy rozpalaniu . No i cała piwniczka dymu. W twoim wypadku tylko elektryczne, albo inne zewnętrzne,. I raczej powietrzne elektryczne bo bez odizolowania nie dasz rady inaczej dzięki za odpowiedź. A 4m? np. sam wkład z odpowiedniej stali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 05.08.2021 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 4 m to minimum teoretyczne, ale wiem jak w praktyce wygląda rozpalanie w kozie przy 8 m kominie, to przy 4 słabo to widzę. Wstaw i zobacz, albo przetestuj kozę w zamknięciu, tak prowizorycznie, jak będzie dobrze to ok. Sumienie nie pozwala mi nie powiedzieć że koza w piwnicy to samobójstwo, to jest bardziej niebezpieczne niż skok ze spadochronem, bez spadochronu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.08.2021 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 4 m to minimum teoretyczne, ale wiem jak w praktyce wygląda rozpalanie w kozie przy 8 m kominie, to przy 4 słabo to widzę. Wstaw i zobacz, albo przetestuj kozę w zamknięciu, tak prowizorycznie, jak będzie dobrze to ok. Sumienie nie pozwala mi nie powiedzieć że koza w piwnicy to samobójstwo, to jest bardziej niebezpieczne niż skok ze spadochronem, bez spadochronumożesz określić te zagrożenia w piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 07.08.2021 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2021 Wchodzisz do bunkra i rozpalasz ognisko, bez okien, bez dopływu powietrza dodatkowego do paleniska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malcio 07.08.2021 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2021 (edytowane) Wchodzisz do bunkra i rozpalasz ognisko, bez okien, bez dopływu powietrza dodatkowego do paleniska dopływ powietrza będzie na poziomie 100m3/h lub więcej wracając do meritum. Koza 5kw, dopływ powietrza będzie zapewniony. Jaki przekrój i wysokość komina? Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez malcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts