Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie podlicznika pod pompę

Pauliq

Recommended Posts

Witam. Montowana będzie u mnie pompa Samsung EHS mono 1F wraz z szafą izzifast. Pod szafę usytuowane mam gniazdo 3fazowe. Pytanie jaki licznik, w sensie 1 czy 3fazowy i w którym miejscu instalacji go wpiąć? Tak sobie myślę że wystarczy 1 fazowy bezpośrednio na kabli zasilającym sama jednostkę mono tak?

realnie to pewnie 2 podliczniki bo pewnie masz to podłączone tak, że sprężarka i grzałka będą na osobnych fazach. Nie wiem jak wygląda to w środku tej szafy. Nie prościej zapytać dostawcę/instalatora? Wg mnie jak dasz im 2 podliczniki to Ci to podepną w gratisie (jak będzie miejsce i nie będzie trzeba dodatkowej rozdzielnicy).

A co chcesz z tych liczników zczytywac i w jaki sposób?

Czy wystarczy Ci ,że pokazuje tylko zużytą calkowitą energię, czy chcesz również wartości chwilowe napięcia ,prądu,mocy ?

Czy chcesz te dane przesyłać dalej? (Np do bazy danych,żeby analizować w czasie , u siebie bądź np. Na pvmonitor.pl)

Licznik do komunikacji i przekazywania danych może mieć sygnal impulsów,rs485, wifi ,bluetooth itp.

Licznik ,który ma rs485 i jest dość powszechny to Eastron SDM630.

Innym nietypowym (bo nie ma tradycyjnego wyświetlacza,tylko wifi i przegladarke) to zamel MEW01.

Dzięki, dobrze wiedzieć. A mógłbyś podrzucić jakąś firma, model? Chciałbym sobie jeden taki zobaczyć

ORNO ORWE 517 dwukierunkowy lub ORWE 516 jednokierunkowy. Dużo tańszy od tego SDM 630 a funkcjonalność prawie identyczna.

Tu masz wszystkie rejestry tego ORWE 517 (516 ma takie same oprócz tych REVERSE)rejestry orno 517 (2021_02_18 09_25_09 UTC).jpg

Całość mozna bez problemu podpiąć pod którys system automatyki domowej typu Domoticz, Home Asistant itp.

Jest skrypt który to czyta i wysyła dane do MQTT a stamtąd juz gdzie chcesz.

Edytowane przez Slawko123

A co chcesz z tych liczników zczytywac i w jaki sposób?

Czy wystarczy Ci ,że pokazuje tylko zużytą calkowitą energię, czy chcesz również wartości chwilowe napięcia ,prądu,mocy ?

Czy chcesz te dane przesyłać dalej? (Np do bazy danych,żeby analizować w czasie , u siebie bądź np. Na pvmonitor.pl)

Licznik do komunikacji i przekazywania danych może mieć sygnal impulsów,rs485, wifi ,bluetooth itp.

Licznik ,który ma rs485 i jest dość powszechny to Eastron SDM630.

Innym nietypowym (bo nie ma tradycyjnego wyświetlacza,tylko wifi i przegladarke) to zamel MEW01.

Chciałbym zaczytywać zużyta energię tylko i wyłącznie ale czy jest sposób abym widział zużyta energię każdego dnia do tyłu i godzinowo?