qrczybyk 03.08.2021 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Szanowni, Chciałbym się poradzić w temacie doprowadzenia przyłączy pod budowę budowę. Posiadam działki jak na załączonym obrazku. Chciałbym pobudować dom na działce 1/5, tak jak oznaczyłem na rysunku. Potrzebuję przyłączyć prąd oraz wodę. Woda jest w drodze (niebieskie kropki), a prąd (słupy) tak jak czerwone kropki. Działki 1/2 - 1/7 są moje. Docelowo, na działce 1/2 również może kiedyś stanąć domek. PGE i Wodociągi powiedziały, że muszę we wniosku podać konkretny numer działki, do którego ma być zrobione przyłącze. Pytania 1. Czy lepiej jest sobie scalić działki 1/5, 1/6, 1/7 i dostać przyłącze przy drodze, czy lepiej jednak prosić o przyłącze od razu do działki 1/5? 2. Czy któryś wariant jest dla mnie korzystniejszy, na przykład kosztowo (koszt przyłącza do działki 1/5 vs koszt przyłącza w drodze + samodzielne dalsze rozprowadzenie). 3. Czy wnioskując o przyłącze dla działki środkowej nie ryzykuje, że ktoś mi postawi np. słup na działce 1/7? Czy mam w ogóle jakiś wpływ na to jak zostanie zaprojektowane przyłącze? Czy powinienem uwzględnić jakieś inne kwestie? Rysunek Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/263836-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-i-wody-a-podzia%C5%82-dzia%C5%82ek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrczybyk 03.08.2021 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Dziękuję za odpowiedź. Wszystko co piszesz ma sens. Problem w tym, że PGE powiedziało mi, że żadnego przyłącza nie zrobią jeśli nie będzie uzyskanego pozwolenia na budowę. Podobno jest to zabezpieczenie się przed realizowaniem przyłączy do pustych działek, co kosztuje dystrybutora i czas i pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/263836-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-i-wody-a-podzia%C5%82-dzia%C5%82ek/#findComment-7938702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts