qrczybyk 03.08.2021 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Szanowni, Chciałbym się poradzić w temacie doprowadzenia przyłączy pod budowę budowę. Posiadam działki jak na załączonym obrazku. Chciałbym pobudować dom na działce 1/5, tak jak oznaczyłem na rysunku. Potrzebuję przyłączyć prąd oraz wodę. Woda jest w drodze (niebieskie kropki), a prąd (słupy) tak jak czerwone kropki. Działki 1/2 - 1/7 są moje. Docelowo, na działce 1/2 również może kiedyś stanąć domek. PGE i Wodociągi powiedziały, że muszę we wniosku podać konkretny numer działki, do którego ma być zrobione przyłącze. Pytania 1. Czy lepiej jest sobie scalić działki 1/5, 1/6, 1/7 i dostać przyłącze przy drodze, czy lepiej jednak prosić o przyłącze od razu do działki 1/5? 2. Czy któryś wariant jest dla mnie korzystniejszy, na przykład kosztowo (koszt przyłącza do działki 1/5 vs koszt przyłącza w drodze + samodzielne dalsze rozprowadzenie). 3. Czy wnioskując o przyłącze dla działki środkowej nie ryzykuje, że ktoś mi postawi np. słup na działce 1/7? Czy mam w ogóle jakiś wpływ na to jak zostanie zaprojektowane przyłącze? Czy powinienem uwzględnić jakieś inne kwestie? Rysunek Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrczybyk 03.08.2021 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Dziękuję za odpowiedź. Wszystko co piszesz ma sens. Problem w tym, że PGE powiedziało mi, że żadnego przyłącza nie zrobią jeśli nie będzie uzyskanego pozwolenia na budowę. Podobno jest to zabezpieczenie się przed realizowaniem przyłączy do pustych działek, co kosztuje dystrybutora i czas i pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts