Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno Hs po montażu przecieka - odwodnienie nie działa?

Recommended Posts

Mam problem. Po montażu okna typu Hs na systemie Yawal Dp150 zaczęło przeciekać. Zauważyłem 1 rzecz:

1. Wlewam do prowadnicy ruchomego skrzydła 5 litrów wody. Ani kropla nie pojawia się przez otwory wentylacyjne /drenażowe na zewnątrz. Czy tak ma być? W takim razie którędy ta woda jest odprowadzana? Czy czasem producent nie dowiercili jakiegoś profilu?

1a. Nawet wlałem strzykawka do otowru w prowadnicy przy słupki wodę. Ona też nigdzie nie wyszła. Otwory w prowadnicy przedmuchałem sprężonym powietrzem.

2. Całość postawiona na klinarycie, klinaryt na dystansach poziomujących. 2 cm od dołu piana Soudal + membrany Soudal Tight. Membrany były poprawiane na zewnątrz już 2 razy i nadal ciągnie wodę.

3. Klinaryt na środku jest łączony z 2 odcinków. Szpara. Kilka milimetrów na grubość 2-3 kartek papieru. Pomiędzy nie widzę kleju czy żadnej masy. Tamtędy wycieka woda wewnątrz.

4. Po dużym deszczu zauważyłem że woda wysącza się na zewnatrz kropla po kropli na długości 50 cm od jednej z krawędzi przez wargę pomiędzy oknem a klinarytem.

Co tu poszło nie tak?

Edytowane przez bings

Wygląda na to, że dołożyłeś wszelkiej staranności w próbach identyfikacji problemu.

Nie powinno być absolutnie żadnego problemu z pozytywnym rozpatrzeniem problemu przez producenta. Zgłaszaj reklamację.

Odnoście klinarytu - wygląda, że nie został poprawnie użyty (poziomowanie i brak doszczelnienia łączeń), ale to już inna sprawa.

Może się okazać że konstrukcja ma odwodnienia wprowadzone na czoło lecz pod konstrukcję i jeśli klinaryt tego nie uwzględnia tj. zewnętrzna jego płaszczyznę jest na równo z profilem to już niewiele zrobisz jeśli masz teraz wykończony

Jeśli jednak od z zewnątrz masz dostęp to trzeba zerwać izolację przeciwwodna i podpiąć klinaryt tak by odsłonić odwodnienie

Po opisie sądzę że to jest powodem i nic dziwnego że poprawianie izolacji nic nie zmienia skoro woda odprowadzane jest już za izolacja wprost na klinaryt