djgreg81 06.08.2021 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Witam, Kupiłem dom od dewelopera gdzie była położona już dodatkowa instalacja pod smart dom dlatego chciałbym żeby była możliwość sterowania oświetleniem, ogrzewaniem, roletami i dodatkowo alarm i kamery.Dostałem namiar na firmę Legrand i tu pytanie do znających się na tym (ja jestem laik) czy to dobry wybór i czy te myślę podstawowe funkcję dadzą radę spiąć w jedność.Chciałbym taką podstawę bez jakiś wymyśleń na podstawowych włącznikach i w jednej aplikacji.Dom ma 133m2 użytkowej i 12 pomieszczeń - jak myślicie ile może to kosztować bo wgl nie mam pojęcia na tą chwilę w jakiej kwocie mogę się zmieścić?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.08.2021 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Musisz zadzwonić do profesjonalnej firmy tym się zajmującej - ceny są różne i bardzo się zmieniają w ostatnim czasie. Ostatnio słyszałem - napiszę "słyszałem" gdyż znajomy wykonywał taką instalację w Lublinie na mniejszej powierzchni bez udziwnień 500 zł/m2. Cena wykonania - lokalizacja w PL też od tego zależy. U Ciebie będzie mniej bo instalacja już jest, ale - jak się orientujesz wszystko zależy od tego co ułożono, i jaki był pomysł "instalatora'. Bardzo często jest tak, że firma woli układać od początku niż wnikać w to co zastanie.Jeszcze lepiej jest jeśli firma jest polecana przez dewelopera który tą instalację wykonał, być może będą się ogłaszać i proponować już gotowe rozwiązania - skoro wiesz, że to dotyczy firmy Legrand i np. dla kilku/kilkunastu mieszkańców będzie to oferta bardziej atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djgreg81 08.08.2021 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Dzięki za odpowiedź, a czy jeżeli chodzi o firmę Legrand i ich sprzęty to jest to dobra opcja? Podobno mają przestępne ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.08.2021 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Raczej nie "sprzeczny z prawem" a "przystępny" Ogólnie to dobra firma, mająca swoją renomę - kiedyś Moeller - Eaton oferował swoje opracowania inteligentnego domu w tym zakresie. Nie jest to opcja tania ale można przyznać , że niezawodna i jakościowo dopracowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts