piotrleszek 06.08.2021 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Witam, w mojej kotłowni muszę wymienić cieknący zawór kulowy . Przy okazji chciałem rozwiązać problem powietrza zbierającego się w rurach w okolicach pompy zakładając odpowietrznik. Aktualnie pompa zainstalowana jest w pionie, zasilanie instalacji jest poniżej wyjścia z pieca, więc woda płynie z góry na dół. Rozważam następujące warianty: Wariant 1 - pompa nadal w pionie, ale odpowietrznik zainstalowany nad nią po stronie ssącej pompy (słyszałem, że odpowietrznik może wtedy zaciągać powietrze do układu). Wariant 2 - pompa w poziomie, odpowietrznik po stronie tłocznej (ponoć pompa w poziomie gorzej się odpowietrza. Te dwa warianty wynikają z bardzo ograniczonego miejsca za kotłem. Pozdrawiam serdeczniePiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 10.08.2021 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 Odpowietrznik po stronie ssącej może zaciągać powietrze, zwłaszcza gdy ciśnienie w instalacji jest małe, ale z jakiej racji miałby to robić po stronie tłocznej? Dlaczego wlot do instalacji jest poniżej wyjścia z kotła? Czy to jest instalacja otwarta w niskim budynku, wszystko na tej jednej kondygnacji? Może przenieść pompę na stronę powrotną z instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts