inż. Mamoń 07.12.2004 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Trochę to nie na temat, ale sam tytuł w pewnym sensie mówi wszystko. ZADANIE Mamy basen i 3 krany przeznaczone do napełniania go. Duży kran jest w stanie zapełnić basen w 1 godz, średni potrzebuje 2 godz, a najmniejszy kranik napełnia basen w 3 godziny. Pytanko brzmi - ile czasu potrzeba na napełnienie basenu wszystkimi trzema kranami na raz? Ponieważ chodzi o dobrą zabawę proszę nie wpisywać odpowiedzi w tym wątku, ale wysyłać mi wiadomością prywatną (niech inni też się pomęczą), a w tym wątku napisać tylko potwierdzenie wzięcia udziału w zabawie - mam nadzieję, że przyciągnie to innych forumowiczów. Teraz smutna wiadomość - w konkursie nie ma nagród, a wyniki ogłoszę publicznie w tym wątku (o ile będzie zainteresowanie). Pozdrawiam wszystkich forumowiczów !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 07.12.2004 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 zagralem wyslalem los Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 07.12.2004 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Potwierdzam udział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.12.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 I Ja sprobowalem swoich sił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 07.12.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Ja też spróbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 07.12.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 I ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
projektant 07.12.2004 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 He, he. Dla dziecka zadanie do szkoły? Zagadka dla super matematyka forumowego. Do basenu prowadzą dwie rury. Pierwsza z (wodociągu) może napełnić basen w ciągu 5 godzin, druga może go opróżnić w ciagu 10 godzin. W ile godzin można napełnić basen, jeżeli otworzy sie obie rury równocześnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 07.12.2004 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 podobne liczyłem córce kilka lat temu ale z malarzami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
projektant 07.12.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Tzn. ilu malarzy może się w tym basenie wykąpać na raz? Część wody stale się wymienia, to chyba wielu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 07.12.2004 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 He, he. Dla dziecka zadanie do szkoły? Zagadka dla super matematyka forumowego. Do basenu prowadzą dwie rury. Pierwsza z (wodociągu) może napełnić basen w ciągu 5 godzin, druga może go opróżnić w ciagu 10 godzin. W ile godzin można napełnić basen, jeżeli otworzy sie obie rury równocześnie? I ja też mówię - He he .... ponieważ dobrze się wszyscy bawimy. Zadanie, które podajesz jest fajne, zaraz się z nim zmierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 07.12.2004 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Mam odpowiedź - zadanie jest bardzo proste (nawet prostsze niż moje), ale wynik wysyłam na wiadomość prywatną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Porky 07.12.2004 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Fajna zabawa.Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert 07.12.2004 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Pozwolę sobie rozwijać wątek: Masz 2 sznurki różnej długości o różnej nieliniowej szybkości spalania ale stałym czasie spalenia każdego z nich = 1 godzina. Zadanie: odmierz czas = 45minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 07.12.2004 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 policzcie w pamięci ile jest: dwa plus dwa razy dwa=....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 07.12.2004 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Mam już odpowiedzi od 7 osób. Są to: Michał B. tom soyer Rocky olinek jeżyk Porky albert Z tych siedmiu odpowiedzi 4 są prawidłowe, a niestety 3 błędne. jajmar - napisałeś, że spróbowałeś swoich sił, ale nie mam Twojej odpowiedzi Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
projektant 07.12.2004 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Mam odpowiedź - zadanie jest bardzo proste (nawet prostsze niż moje), ale wynik wysyłam na wiadomość prywatną Inżynierze! Jest stokroć trudniejsze Zadanie to powstało dwa tysiące lat temu i od dwóch tysięcy lat jest rozwiązywane przez większość błędnie Autorem jest Heron z Aleksandrii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.12.2004 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 jajmar - napisałeś, że spróbowałeś swoich sił, ale nie mam Twojej odpowiedzi Wysałałem po raz drugi na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 07.12.2004 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Inżynierze! Jest stokroć trudniejsze Zadanie to powstało dwa tysiące lat temu i od dwóch tysięcy lat jest rozwiązywane przez większość błędnie Autorem jest Heron z Aleksandrii. projektancie - rozumiem mój błąd. Twoje zadanie to fizyka, a nie matematyka ze szkoły podstawowej (ułamki). Swoją drogą jeśli moje ŁATWE zadanie jest rozwiązywane poprawnie przez około połowę osób to problemik Herona rozwiązuje chyba mniej niż 1% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
projektant 07.12.2004 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Inzynierze! Dlatego uczciwie napisałem, że to zagadka dla super matematyka forumowego i podałem autora zadania. Sam sobie tej zagadki nie przypisuję. A tak nawiasem mówiąc w kąciku zapaleńców można stworzyć taki wątek. Chociaż i ten pewnie tam wstawią. Będzie jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 07.12.2004 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Chyba rozwiązałem, ale mi dziwny ułamek wyszedł... A takie: Gdyby trzy było połową pięciu ile by wynosiła trzecia część dziesięciu? Serio! Pieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts