Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozrywka matematyczna - konkurs

inż. Mamoń

Recommended Posts

Trochę to nie na temat, ale sam tytuł w pewnym sensie mówi wszystko.

ZADANIE

Mamy basen i 3 krany przeznaczone do napełniania go. Duży kran jest w stanie zapełnić basen w 1 godz, średni potrzebuje 2 godz, a najmniejszy kranik napełnia basen w 3 godziny. Pytanko brzmi - ile czasu potrzeba na napełnienie basenu wszystkimi trzema kranami na raz?

Ponieważ chodzi o dobrą zabawę proszę nie wpisywać odpowiedzi w tym wątku, ale wysyłać mi wiadomością prywatną (niech inni też się pomęczą), a w tym wątku napisać tylko potwierdzenie wzięcia udziału w zabawie - mam nadzieję, że przyciągnie to innych forumowiczów.

Teraz smutna wiadomość - w konkursie nie ma nagród, a wyniki ogłoszę publicznie w tym wątku (o ile będzie zainteresowanie). Pozdrawiam wszystkich forumowiczów !!!

• Odpowiedzi 127
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

He, he.

Dla dziecka zadanie do szkoły? :)

Zagadka dla super matematyka forumowego.

Do basenu prowadzą dwie rury. Pierwsza z (wodociągu) może napełnić basen w ciągu 5 godzin, druga może go opróżnić w ciagu 10 godzin.

W ile godzin można napełnić basen, jeżeli otworzy sie obie rury równocześnie?

He, he.

Dla dziecka zadanie do szkoły? :)

Zagadka dla super matematyka forumowego.

Do basenu prowadzą dwie rury. Pierwsza z (wodociągu) może napełnić basen w ciągu 5 godzin, druga może go opróżnić w ciagu 10 godzin.

W ile godzin można napełnić basen, jeżeli otworzy sie obie rury równocześnie?

I ja też mówię - He he ....

ponieważ dobrze się wszyscy bawimy. Zadanie, które podajesz jest fajne, zaraz się z nim zmierzę :D

Mam odpowiedź - zadanie jest bardzo proste (nawet prostsze niż moje), ale wynik wysyłam na wiadomość prywatną

Inżynierze!

Jest stokroć trudniejsze :)

Zadanie to powstało dwa tysiące lat temu i od dwóch tysięcy lat jest rozwiązywane przez większość błędnie :)

Autorem jest Heron z Aleksandrii.

Inżynierze! Jest stokroć trudniejsze :)

Zadanie to powstało dwa tysiące lat temu i od dwóch tysięcy lat jest rozwiązywane przez większość błędnie :)

Autorem jest Heron z Aleksandrii.

projektancie - rozumiem mój błąd. Twoje zadanie to fizyka, a nie matematyka ze szkoły podstawowej (ułamki). Swoją drogą jeśli moje ŁATWE zadanie jest rozwiązywane poprawnie przez około połowę osób to problemik Herona rozwiązuje chyba mniej niż 1% 8)