JoShi 08.12.2004 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 zmierzylam sie z zadaniami o basenach. Ciekawa jestem wynikow. Czy jurorzy powiadamiaja uczestnikow na priv ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 08.12.2004 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 zmierzylam sie z zadaniami o basenach. Ciekawa jestem wynikow. Czy jurorzy powiadamiaja uczestnikow na priv ? Witam wszystkich! 1) Ponieważ jestem samozwańczym jurorem zadania z basenem i trzema kranami więc mogę obiecać wszystkim uczestnikom, że na priv wyślę poprawną odpowiedź. 2) Rzeczywiście lepiej było dać to zadanie do kącika zapaleńców, ale cóż jest tu gdzie jest ... 3) Taka rozrywka umysłowa doskonale aktywizuje szare komórki co na budowie się często przydaje. Przecież inwestor musi umieć obliczyć ile betonu zamówić do wykopów, albo ile pustaków potrzeba na trójkątną ścianę szczytową. Czy nie mieliście dylematów z betonem - bo ja tak. Spać nie mogłem na myśl, że będzie o 1 m3 za dużo. Po pierwsze to kosztuje jakieś 2 stówy, a po drugie co zrobić z taką elegancką górką betonu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 08.12.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 no to i ja dałem się skusić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
projektant 08.12.2004 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 zmierzylam sie z zadaniami o basenach. Ciekawa jestem wynikow. Czy jurorzy powiadamiaja uczestnikow na priv ? Witam wszystkich! 1) Ponieważ jestem samozwańczym jurorem zadania z basenem i trzema kranami więc mogę obiecać wszystkim uczestnikom, że na priv wyślę poprawną odpowiedź. 2) Rzeczywiście lepiej było dać to zadanie do kącika zapaleńców, ale cóż jest tu gdzie jest ... 3) Taka rozrywka umysłowa doskonale aktywizuje szare komórki co na budowie się często przydaje. Przecież inwestor musi umieć obliczyć ile betonu zamówić do wykopów, albo ile pustaków potrzeba na trójkątną ścianę szczytową. Czy nie mieliście dylematów z betonem - bo ja tak. Spać nie mogłem na myśl, że będzie o 1 m3 za dużo. Po pierwsze to kosztuje jakieś 2 stówy, a po drugie co zrobić z taką elegancką górką betonu Pozdrawiam Podpisuję się pod tym. Niech to nam uzmysłowi wszystkim, że nie wszystko w życiu jest takie proste jak na pierwszy rzut oka nam się wydaje. Dowodem dobitnym jest właśnie zadanie wymyślone przez Herona, a za moim pośrednictwem umieszczone tutaj na forum. Pozdr. PS.Piszecie, że daliscie odpowiedzi, a ja ich nie mam Mam od JoShi, Inż. i chyba Pieczary. Mam tylko trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 08.12.2004 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Podpisuję się pod tym. Niech to nam uzmysłowi wszystkim, że nie wszystko w życiu jest takie proste jak na pierwszy rzut oka nam się wydaje. Dowodem dobitnym jest właśnie zadanie wymyślone przez Herona, a za moim pośrednictwem umieszczone tutaj na forum. Pozdr. PS.Piszecie, że daliscie odpowiedzi, a ja ich nie mam Mam od JoShi, Inż. i chyba Pieczary. Mam tylko trzy. Mała uwaga porządkowa - zadanie z basenem i 3 kranami umieściłem ja czyli inż. Mamoń i do mnie proszę wysyłać odpowiedzi, z kolei zadanie z basenem, rurą dopływową i odpływem umieścił projektant i odpowiedzi proszę kierować do niego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.12.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Podpisuję się pod tym. Niech to nam uzmysłowi wszystkim, że nie wszystko w życiu jest takie proste jak na pierwszy rzut oka nam się wydaje. Dowodem dobitnym jest właśnie zadanie wymyślone przez Herona, a za moim pośrednictwem umieszczone tutaj na forum. Dobrze, to doprecyzuj zadanie i rozwiazujemy od poczatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
projektant 08.12.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Nie potrzeba więcej danych, bo tylko zagmatwamy sprawę, ale jak chcecie niech będzie. Basen niech ma wymiary 10x20m i h=2m. Oprózniany jest tzw.samociekiem(odpływ grawitacyjny), a napełniany stałym ciśnieniem. Jak mało danych, to piszcie co jeszcze wstawić Jestem otwarty na negocjacje Może Heron o czymś zapomniał? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 08.12.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Zabawne, choć proste na pierwszy rzut oka.... Mój wynik wysłałem pocztą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosc niedzielny 08.12.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 prosilem, zebys podal czy wlot wody do zbiornika znajduje sie ponad zbiornikiem, czy na dnie basenu ( nie jest to oczywiste a ma wplyw na wynik)dobrze byloby, gdyby zadajacy zadanie rozumial zagadnienie i tak formulowal zadanie aby wszystko bylo jasne bo na tak sformulowane jak na poczatku to mozna po prostu dac odpowiedz, ze basen bedzie sie napelnial 10 godzin ( zakladam ( musze cos zalozyc, bo nic nie podano), ze natezenie przeplywu doplywu i odplywu jest wielkoscia stala ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 08.12.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 He, he. Dla dziecka zadanie do szkoły? Zagadka dla super matematyka forumowego. Do basenu prowadzą dwie rury. Pierwsza z (wodociągu) może napełnić basen w ciągu 5 godzin, druga może go opróżnić w ciagu 10 godzin. W ile godzin można napełnić basen, jeżeli otworzy sie obie rury równocześnie? Zadanie projektanta jest bardzo proste, natomiast zadania inż Mamonia nie jestem chyba w stanie rozwiązać. Czy mogę poprosić w związku z tym o odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.12.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 bo na tak sformulowane jak na poczatku to mozna po prostu dac odpowiedz, ze basen bedzie sie napelnial 10 godzin ( zakladam ( musze cos zalozyc, bo nic nie podano), ze natezenie przeplywu doplywu i odplywu jest wielkoscia stala ) Dokladnie tak jak mowisz. Tez sie nacielam. A tu prosze, niespodzianka autor zatail szczegoly zagadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 08.12.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Zadanie Projektanta, chyba należy rozumieć tak jak powyżej i wtedy faktycznie wychodzi 10 h. W takich zadaniach nie chodzi raczej o grawitację, lepkość płynu itp. Wtedy zadanie nie miałoby sensu. Jeżeli więc żadnych doadatkowych warunków nie było, zadanie jest banalne. Jeżeli faktycznie rozwiązuje go 1% populacji, to treść zadania była niekompletna. PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steve74 08.12.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 no to i ja się dałem naciągnąć na krany w basenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekde 08.12.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Postuluje zeby zakonczyc konkurs z basenem i podac publicznie odpowiedz. Chce sprawdzic swoja etode rozumowania. Mi osobiscie wyszedl ułamek. A moze myli sie zadajacy pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 08.12.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Ludzie: 1) projektant napisał wyżej, że wypływ grawitacyjny - a więc chodzi o grawitację. I jako taki - nie może być stały (bo poziom wody się zmienia) 2) wcześniej starałem się odpowiedzieć gościowi niedzielnemu - jak wyobrazić sobie wypompowanie całej wody bez dziury na dnie? Jak dziurą na 1/2 wysokości np. usunąć całą wodę z basenu? 3) ja też, dopiero po wypowiedzi inż. Mamonia stwierdziłem że jest to zadanie z fizyki a nie matematyki (jeśli takie rozgraniczenie ma sens). 4) plp - dlaczego twierdzisz, że jeśli chodzi o grawitację to zadanie nie ma sensu? Owszem - jako zadanie z matematyki do podstawówki - nie ma. Ale jak już się zna całki i trochę fizyki - to ma sens. Pozdrawiam Ps. a zadania Pieczary ciągle nie umiem roziwązć. No chyba że z pomocą żony ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 08.12.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 bogus, 4. Napisałem, że nie ma sensu, bo w takich zadaniach ogólnie chodzi o logikę, czyli w sumie trochę matematyki. Jeśli zadanie ma być praktycznie z fizyki, to jest jakbyu z innej kategorii. Napisz, jakie dane są potrzebne i jak to rozwiązać, biorąc pod uwagę grawitację. PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 08.12.2004 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 ... a zadania Pieczary ciągle nie umiem roziwązć. No chyba że z pomocą żony ;) _bogus_ zadanie pieczary jest elementarnie łatwe, ja natomiast nie mogę nijak rozwiązać zadania projektanta PS - rozwiązanie Pieczary mogę wysłać na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Też się rozerwałam i wysłałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Zadanie z kranami nie jest zbyt trudne.Wysłałem odpowiedź wraz z rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 08.12.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 zglaszam sie z rozwiazaniami zadania z 3 kranami inż Mamonia, zarówkami Pieczary i sznurkami Alberta ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts