RolandB 08.12.2004 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 PS2: ODWOŁUJĘ ZADANIE. Tzn. pomyliłem sie i sam nie wiem jak je rozwiązać. Może i ma rozwiązanie, ale ja go nie znam Przepraszam Pieczara Ponieważ odwołałeś zadanie to myślę, że nie popsuję zabawy - z czterema żarówkami ja bym kombinował następująco: 1) Włączam pierwszy i drugi włącznik i schodzę do piwnicy, zapewne palą się dwie żarówki 2) Wykręcam jedną żarówkę, która nie świeci i jedną która świeci (przez chustkę do nosa aby nie poparzyć paluchów ). 3) Idę na górę i wyłączam jeden z włączonych uprzednio włączników. Są dwa wyjścia - albo światło w piwnicy zgaśnie, albo nie i w ten sposób rozróżniam, który z dwóch pierwszych włączników jest do której z dwóch żarówek, które świeciły gdy byłem na dole. 4) Oba włączniki, które na początku włączyłem teraz wyłączam. W piwnicy jest ciemno. Włączam trzeci wyłącznik i albo będzie światło albo nie w zależności czy jest on od tej żarówki, która została czy od tej, którą wykręciłem będąc na dole. Co ty na to? pozdrawiam ale niestety to juz 2 wizyty w piwnicy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 08.12.2004 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 inż.Mamoń - zagrałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
projektant 08.12.2004 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 A więc tak. Muszę zaopatrzyć się w odpowiednią ilość kabla. Wchodzę raz do piwnicy i podłączam pod wszystkie oprawki żarówek kabel opisując odpowiednie pomieszczenie(karteczka przypięta do kabla). Ciągnę to wszystko do wyłączników. I sobie sprawdzam. Dobrze to wykombinowałem he he Tylko jedna wizyta w piwnicy była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 08.12.2004 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 A więc tak. Muszę zaopatrzyć się w odpowiednią ilość kabla. Wchodzę raz do piwnicy i podłączam pod wszystkie oprawki żarówek kabel opisując odpowiednie pomieszczenie(karteczka przypięta do kabla). Ciągnę to wszystko do wyłączników. I sobie sprawdzam. Dobrze to wykombinowałem he he Tylko jedna wizyta w piwnicy była kurde projektant ja tu przez twoje zadanie od zmyslow odchodze a ty mi tu z kablem musze sobie przypomniec jak sie calki liczylo pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 08.12.2004 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 ale niestety to juz 2 wizyty w piwnicy ... RolandB - w moim rozwiązaniu wcale nie trzeba schodzić do piwnicy po raz drugi. Przeczytaj uważnie treść zadania Pieczary z trzema żarówkami: "Oczywiście jak stoicie przy drzwiach to nie widać, gdzie się akurat świeci w tej cholernej piwnicy... " a to oznacza, że gdy stoisz na górze przy włącznikach to widzisz CZY SIĘ ŚWIECI CZY NIE, ale oczywiście nie wiesz, która żarówka się świeci. A temu właśnie służy wykręcanie żarówek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 08.12.2004 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 ale niestety to juz 2 wizyty w piwnicy ... RolandB - w moim rozwiązaniu wcale nie trzeba schodzić do piwnicy po raz drugi. Przeczytaj uważnie treść zadania Pieczary z trzema żarówkami: "Oczywiście jak stoicie przy drzwiach to nie widać, gdzie się akurat świeci w tej cholernej piwnicy... " a to oznacza, że gdy stoisz na górze przy włącznikach to widzisz CZY SIĘ ŚWIECI CZY NIE, ale oczywiście nie wiesz, która żarówka się świeci. A temu właśnie służy wykręcanie żarówek ... przyznaje ci racje ale moim zdaniem powinno w tresci zadania byc "czy i gdzie sie akurat świeci w tej ..." Pieczara - skomentuj to please pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.12.2004 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 gdybym w praktyce miał sprawdzić te 4 włączniki i żarówki, to 3x poszedłbym do piwnicy. szybciej bym to załatwił chodząc niż siedząc i myśląc jak to rozwiązać. ...nie żebym tak powoli myślał, ale poprostu szybko chodzę ! Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
projektant 08.12.2004 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Mam drugi sposób System luster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 09.12.2004 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Rozwiązania z żarówkami są piękne, tylko wymuszają ponowne zejście w celu naprawy instalacji - powkręcania żarówek. Czy o to chodziło ? PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 09.12.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Rozwiązania z żarówkami są piękne, tylko wymuszają ponowne zejście w celu naprawy instalacji - powkręcania żarówek. Czy o to chodziło ? PL startujemy z piwnicy czy spod wlacznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.12.2004 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 I po co tyle sprawdzania i tak wyłaczą prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 09.12.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Słuchajcie, W tego typu zadaniach liczy się odpowiedź na pytanie. Jak ktoś postawił źle pytanie i podał nieprecyzyjnie warunki (jak ja), to można to wykorzystać! "Oczywiście jak stoicie przy drzwiach to nie widać, gdzie się akurat świeci w tej cholernej piwnicy... " Chodziło mi prawdę mówiąc o rozwiązanie jak mamy nawet zamknięte drzwi i nie wiemy, czy tam się światło świeci, czy nie. Ale skoro tego nie napisałem, to rozwiązanie inż. Mamonia jest poprawne. Spełniony jest też warunek, żeby w piwnicy być tylko jeden raz. Teraz uwaga! Znalazłem rozwiązanie w jaki sposób można określić włączniki 7 (SIEDMIU) żarówek schodząc do piwnicy tylko jeden raz Oczywiście jest w tym haczyk, ale niewielki. Żeby za wiele nie podpowiadać powtórzę tylko, że jesteśmy we własnym domu (no dobra, podpowiem, możemy korzystać z tego co w domu znajdziemy) i instalacja też jest standardowa. Powodzenia! Pieczara. PS: A jeśli drzwi do piwnicy są uchylone i światło widać, to żarówek może być 8 (osiem)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 09.12.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Rozwiązania z żarówkami są piękne, tylko wymuszają ponowne zejście w celu naprawy instalacji - powkręcania żarówek. Czy o to chodziło ? PL Dla trzech żarówek nie ma takiej potrzeby. Dla więcej, hymmm... W zadaniu chodzi jedynie o przypisanie żarówek do włączników, a nie o sprawną instalację elektryczną Pieczara. PS: Tom Soyer - startujemy na górze, spod włączników. Inaczej byśmy byli od razu w piwnicy jeden raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 09.12.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 ja bym wzial jakas breche i rozcharatal tynk przy instalacji od gniazdek az po zarowki - raz schodzac do piwnicy widzialbym kazdy kabelek i co do czego... o szkodach nie bylo mowy przeciez... a zarowek i gniazdek nieograniczona ilosc tak bym sprawdzil - majac cos do pisania (chyba znalazlybm w domu) rozrysowalbym, ponumerowal... bo ja poukladany czlowiek jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 09.12.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 No cóż Robert Skitek, zaliczamy odpowiedź... Przestaje więc to być zagadka na myślenie i zaczyna na tworzenie (lub destrukcję) Jednak pierwsze siedem (lub osiem) żarówek da się odgadnąć mniej destrukcyjną metodą. Podam przykład: Jedna z żarówek jest wyłączona. To ją wykręcam i w oprawkę wkładam kulkę folii aluminiowej, albo zagięty gwóźdź albo coś innego przewodzącego (lepiej niech tego dzieci nie czytają!). Idę na górę i sprawdzam, który włącznik wywali korki Pozdrawiam Pieczara. PS: projektantowi tez zaliczam z tymi kablami, ale te rozwiazanie nie jest "eleganckie" (tylko nie pytajcie mnie co jest eleganckie, bo to rzecz gustu, ma sie rozumiec ) Poza tym nie kazdy ma w domu tyle wolnego kabla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 09.12.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Jazda przednia z tymi zagadkami tylko niech ktoś mi odpowie -dlaczego nie dochodzą moje wiadomości wysyłane na priva ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAZOBETON 09.12.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Nie martw się, ja też źle rozwiązałem te zadanie Herona z Aleksandrii - projektanta Ale fajnie, bo już rozwinąłem problem do czterech żarówek. Ale jak się zna rozwiązanie dla trzech, to dla czterech jest prostrze... Umieściłem ją w wątku Zagadki/Łamigłówki (polecanym tu wielokrotnie), ale skoro Moderator nie wyrzucił nas z "Wymiany doświadczeń" Uwaga! to teraz ta sama zagadka o żarówkach, ale w wersji utrudnionej, bo mamy CZTERY żarówki i włączniki, pozostałe warunki takie same jak poprzednio, z tym, że teraz wszystkie chwyty dozwolone, tzn. jesteśmy u siebie w domu (lub na budowie). I w domu jest normalna, standardowa instalacja elektryczna. Zadanie budowlane 2: elektryk miał Wam zrobić instalację w piwnicy do czterech punktów. Zadzwonił, że skończył i nawet zamontował żarówki. Przychodzicie na budowę, a tu przy drzwiach cztery włączniki, które zapewne zapalają jakieś cztery żarówki w piwnicy. Ale nie chce Wam sie schodzić cztery razy na dół. No więc jak schodząc tylko jeden raz do piwnicy sprawdzić który włącznik włącza którą żarówkę? Oczywiście jak stoicie przy drzwiach to nie widać, gdzie się akurat świeci w tej cholernej piwnicy... Pozdrawiam i odpowiedzi może na priv, coby innym nie psuć zabawy. Pieczara. PS: Pytanie dodatkowe: Ile najwięcej żarówek da sie w ten sposób posprawdzać (ja nie wiem, na razie cztery się da) PS2: ODWOŁUJĘ ZADANIE. Tzn. pomyliłem sie i sam nie wiem jak je rozwiązać. Może i ma rozwiązanie, ale ja go nie znam Przepraszam Z czterema to bym zrobil tak: wlaczam pierwszy i drugi wlacznik, czekam piec minut, gasze pierwszy i zapalam trzeci, teraz sprintem do piwnicy i dotykamy zarówki: ciepla zgaszona to pierszy wylacznik, goraca zapalona to drugi, ciepla zapalona to trzeci, zimna zgaszona to czwarty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 09.12.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 policzyłem... dopiero teraz wszedłem na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 09.12.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Dawno temu dużo czasu zajęło mi znalezienie odpowiedzi na pytanie w ilu skokach króliczek doskoczy do marchewki oddalonej od niego o 2 metry, jeśli pierwszy skok ma 50 cm, a każdy następny jest połową poprzedniego - można liczyć i umilić sobie oczekiwanie na rozwiązanie zagadki od inż.Mamonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.12.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Wykręcamy jedną żarówę. Wkładami paluchi i mamy nadzieję, że wyłącznik zadziała w zadanym czasie zwłoki, nieprzekraczającym usmażenia paliuchów i/lub delikwenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts