Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety zewnętrzne elektryczne - usterka

Recommended Posts

Witam,

posiadam rolety zewnętrzne elektryczne. Słychać pracę silnika, ale roleta się nie przesuwa, w związku z czym chciałbym zdiagnozować usterkę. Niestety nie mam pojęcia, jak dostać się do środka mechanizmu, nie widzę żadnej maskownicy itp. Nie wiem, czy mechanizm jest w środku, czy na zewnątrz. Czy na podstawie zdjęć ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć?

Dziękuję za pomoc

20210807-111731.jpg

20210807-111805.jpg

Witam,

posiadam rolety zewnętrzne elektryczne. Słychać pracę silnika, ale roleta się nie przesuwa, w związku z czym chciałbym zdiagnozować usterkę. Niestety nie mam pojęcia, jak dostać się do środka mechanizmu, nie widzę żadnej maskownicy itp. Nie wiem, czy mechanizm jest w środku, czy na zewnątrz. Czy na podstawie zdjęć ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć?

Dziękuję za pomoc

20210807-111731.jpg

20210807-111805.jpg

Coś mi się wydaje, że ktoś potraktował zbyt poważnie nazwę "roleta podtynkowa" i zakrył całą skrzynkę....:yes:

Rewizja znajduje się na zewnątrz- blacha płaska od dołu w przypadku rolety podtynkowej lub w kształcie kątownika- jeżeli to roleta natynkowa, która znalaza sie pod tynkiem.:D

Uproszczając wypowiedź kolegi: trzeba odciąć tynk na zewnątrz by się dostać do środka rolety. Tynkarz zrobił to źle. Z niewiedzy lub na polecenie kogoś..

Zdjęcia są w małej rozdzielczości ale wydaje mi się, że pancerz zwija się "do wewnątrz" więc jest to roleta nadstawna.Albo może też być to nadproże roletowe.

Tak

Jeśli wogole ni widzisz skrzynki to.popisali się tynkarz bądź ludzie od elewacji albo zrobili to na wyraźne polecenie jak jeden z.oich klientów który przy zewnętrznej zazyczyl sobie całkowite zakrycie prowadnic co powodowało brak dostępu do rewizji i późniejsze prucie elewacji jak w silniku uszkodziły się mechaniczne krancowki i potrzebna była wymiana silnika

• 7 months później...