Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zjazd z drogi wojewódzkiej

Recommended Posts

Witam , początkiem przyszłego roku planuje wystąpić o pozwolenie na budowę domu. Jednak w tym roku chciałbym zacząć coś i poprawić zjazd z drogi wojewódzkiej (853) na moją posesję. W tej chwili ma on jakieś 4 metry szerokości (4 betonowe przepusty). Chciałbym dołożyć jeszcze 2 i zrobić sobie trochę szerszy.

Nie wiem jak się za to zabrać od strony dokumentacji? Jakie dokumenty potrzebuje i gdzie to złożyć? Aktualny zjazd istnieje tam od jakiś 20 lat , ja kupiłem działkę z już tym zjazdem.

Stanowczo odradzam samowolne poszerzanie zjazdu.

Mam podobną sytuację. Dostałem pismo z wezwaniem od GDDKiA, abym udrożnił przepust we wjeździe na posesję. Po delikatnym wywiadzie, a chciałem tylko wymienić zarwane betonowe rury, okazało się że nie jest to takie proste.

Panowie ze służby drogowej przejeżdżają codziennie swoje odcinki drogi filmując je, czy aby nie wystąpiły jakieś zmiany i konsekwencje samowoli budowlanej mogą być kosztowne.

Oficjalna ścieżka zaczyna się od projektu, włącznie ze sposobem zabezpieczenia ruchu i oznakowania drogi w trakcie budowy, zezwolenia GDDKiA i końcowego odbioru budowli.

Co ciekawe, przepust wjazdu jest położony w pasie drogowym i wydawałoby się że to GDDKiA powinna zadbać o właściwy stan techniczny. Ustawa o drogach stanowi jednak inaczej.