Mateusz0101 08.08.2021 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Witam , początkiem przyszłego roku planuje wystąpić o pozwolenie na budowę domu. Jednak w tym roku chciałbym zacząć coś i poprawić zjazd z drogi wojewódzkiej (853) na moją posesję. W tej chwili ma on jakieś 4 metry szerokości (4 betonowe przepusty). Chciałbym dołożyć jeszcze 2 i zrobić sobie trochę szerszy. Nie wiem jak się za to zabrać od strony dokumentacji? Jakie dokumenty potrzebuje i gdzie to złożyć? Aktualny zjazd istnieje tam od jakiś 20 lat , ja kupiłem działkę z już tym zjazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 08.08.2021 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Jeżeli zjazd już istnieje to ja bym go poszerzył o te dwa kręgi bez zgłaszania ale jeżeli chcesz być zgodny z prawem to musisz skontaktować się z zarządca drogi i zapewne będziesz musiał zrobić projekt zjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.08.2021 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Stanowczo odradzam samowolne poszerzanie zjazdu. Mam podobną sytuację. Dostałem pismo z wezwaniem od GDDKiA, abym udrożnił przepust we wjeździe na posesję. Po delikatnym wywiadzie, a chciałem tylko wymienić zarwane betonowe rury, okazało się że nie jest to takie proste.Panowie ze służby drogowej przejeżdżają codziennie swoje odcinki drogi filmując je, czy aby nie wystąpiły jakieś zmiany i konsekwencje samowoli budowlanej mogą być kosztowne. Oficjalna ścieżka zaczyna się od projektu, włącznie ze sposobem zabezpieczenia ruchu i oznakowania drogi w trakcie budowy, zezwolenia GDDKiA i końcowego odbioru budowli. Co ciekawe, przepust wjazdu jest położony w pasie drogowym i wydawałoby się że to GDDKiA powinna zadbać o właściwy stan techniczny. Ustawa o drogach stanowi jednak inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts