Drawski 08.08.2021 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Jestem nowym użytkownikiem forum. Przymierzam się do zakupu kotła na pellet. Wytypowałem trzy jednostki: RTB Feniks 11kW Windhager BioWin Lite + 10kW NBE Blackstar + 10kW Do ogrzania około 130 m2. Całość podłogówka. Niezbędną moc grzewcza dla CO i CWU według strony ”ciepło właściwe” to 5,7 kW. Wiem, że ta wartość jest tylko orientacyjna. Który z tych trzech kotłów byłby najlepszym wyborem? Czy jest sens instalować bufor przy tych kotłach biorąc pod uwagę ich szeroki zakres modulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 08.08.2021 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Wytypowałem trzy jednostki: Typy za które można kupić lepszy kocioł i pellet na 3 zimy. Czy jest sens instalować bufor przy tych kotłach biorąc pod uwagę ich szeroki zakres modulacji? Bezsensowne rozwiązanie - wolał bym kocioł o większej mocy z większym koszem na pellet. PS. Ważniejsze od ładnego wyglądu i elektroniki jest prawidłowe wykonanie prostej instalacji z właściwym sterowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drawski 08.08.2021 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Typy za które można kupić lepszy kocioł i pellet na 3 zimy. Pod jakim względem lepszy i co to za kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 08.08.2021 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Pod jakim względem lepszy i co to za kocioł? Najważniejsze w kotle pelletowym to dobry mało awaryjny palnik - KIPI - i dobra konstrukcja kotła - wymiennik pionowy. Reszta to gadżety i wygląd "lodówki" który ma przyciągnąć potencjalnego kupca. Po zakupie tak drogiego cacka zaczynają się odbiory, przeglądy i kosztowne awarie nie mówiąc o tym że pali jak "smok wawelski". Znam przypadki że "bil-bordowy" kocioł pali 10 ton pelletu na 150m2 ocieplonego domu. Drzwiczki gorące, czopuch gorący a klient po zgłoszeniu problemu dostaje informacje od producenta że przyślą mu płytkę szamotową - kocioł za 20 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrekpellet 26.12.2021 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Jestem nowym użytkownikiem forum. Przymierzam się do zakupu kotła na pellet. Wytypowałem trzy jednostki: RTB Feniks 11kW Windhager BioWin Lite + 10kW NBE Blackstar + 10kW Do ogrzania około 130 m2. Całość podłogówka. Niezbędną moc grzewcza dla CO i CWU według strony ”ciepło właściwe” to 5,7 kW. Wiem, że ta wartość jest tylko orientacyjna. Który z tych trzech kotłów byłby najlepszym wyborem? Czy jest sens instalować bufor przy tych kotłach biorąc pod uwagę ich szeroki zakres modulacji? Witam, jaki piec na Pellet kupiłeś ? Ja również mam ten sam dylemat co Ty, który z 3 kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 27.12.2021 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Pompa ciepła monoblok a nie jakies kotły monoblok tańszy od kotła więc po kiego ujka kocioł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts