Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła

Drawski

Recommended Posts

Jestem nowym użytkownikiem forum. Przymierzam się do zakupu kotła na pellet. Wytypowałem trzy jednostki:

RTB Feniks 11kW

Windhager BioWin Lite + 10kW

NBE Blackstar + 10kW

Do ogrzania około 130 m2. Całość podłogówka. Niezbędną moc grzewcza dla CO i CWU według strony ”ciepło właściwe” to 5,7 kW. Wiem, że ta wartość jest tylko orientacyjna. Który z tych trzech kotłów byłby najlepszym wyborem? Czy jest sens instalować bufor przy tych kotłach biorąc pod uwagę ich szeroki zakres modulacji?

Wytypowałem trzy jednostki:

Typy za które można kupić lepszy kocioł i pellet na 3 zimy.

Czy jest sens instalować bufor przy tych kotłach biorąc pod uwagę ich szeroki zakres modulacji?

Bezsensowne rozwiązanie - wolał bym kocioł o większej mocy z większym koszem na pellet.

PS.

Ważniejsze od ładnego wyglądu i elektroniki jest prawidłowe wykonanie prostej instalacji z właściwym sterowaniem.

Pod jakim względem lepszy i co to za kocioł?

Najważniejsze w kotle pelletowym to dobry mało awaryjny palnik - KIPI - i dobra konstrukcja kotła - wymiennik pionowy. Reszta to gadżety i wygląd "lodówki" który ma przyciągnąć potencjalnego kupca. Po zakupie tak drogiego cacka zaczynają się odbiory, przeglądy i kosztowne awarie nie mówiąc o tym że pali jak "smok wawelski". Znam przypadki że "bil-bordowy" kocioł pali 10 ton pelletu na 150m2 ocieplonego domu. Drzwiczki gorące, czopuch gorący a klient po zgłoszeniu problemu dostaje informacje od producenta że przyślą mu płytkę szamotową - kocioł za 20 tyś.

• 4 months później...
Jestem nowym użytkownikiem forum. Przymierzam się do zakupu kotła na pellet. Wytypowałem trzy jednostki:

RTB Feniks 11kW

Windhager BioWin Lite + 10kW

NBE Blackstar + 10kW

Do ogrzania około 130 m2. Całość podłogówka. Niezbędną moc grzewcza dla CO i CWU według strony ”ciepło właściwe” to 5,7 kW. Wiem, że ta wartość jest tylko orientacyjna. Który z tych trzech kotłów byłby najlepszym wyborem? Czy jest sens instalować bufor przy tych kotłach biorąc pod uwagę ich szeroki zakres modulacji?

Witam, jaki piec na Pellet kupiłeś ? Ja również mam ten sam dylemat co Ty, który z 3 kupić