jareko 09.12.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 wlasnie o tym wspomnialem Jezyku z tym tylko, ze posiadajac w lazience okno (prawie zawsze spotykane w domkach jednorodzinnych) to jednak dobrze jest tam zamontowac nawietrzak (zwlaszcza majac tam gazowy piec kapielowy)- przeczytaj dokladniej moje poprzednie posty - tam wszystko dokladnie napisane - kwestia nieporozumienia w nazewnictwie z verunia (uszanowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26391-czy-pomo%C5%BCe-wymiana-okien-28wm-na-cieplejsze-efekt-parow/page/2/#findComment-482902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 09.12.2004 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Pisałeś o nawiewnikach mechanicznych w kuchni i łazience i to mnie zdziwiło Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26391-czy-pomo%C5%BCe-wymiana-okien-28wm-na-cieplejsze-efekt-parow/page/2/#findComment-482907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.12.2004 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Jezyk - napisalem ze zamiast higrosterowalnych nalezy zastosowac sterowane mechanicznie - tzn. bierzesz reka i zamykasz jak ci wiatr hula za bardzo zas jesli woda leje sie po oknach znow na stolek by reka go otworzyc to mialem na mysli :) :) - sorki - faktycznie nie napisalem tego jasno i zwiezle - wybacz prosze Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26391-czy-pomo%C5%BCe-wymiana-okien-28wm-na-cieplejsze-efekt-parow/page/2/#findComment-482924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 09.12.2004 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Nieprawda, że dobrze jest zamontować nawietrzak w łazience. To przeczy nie tylko postanowieniom przepisów oraz kilkukrotnie przywoływanej normy, ale także logice. Przepływ powietrza ma być realizowany z pomieszczeń mieszkalnych do m. in. łazienki. Przy zastosowaniu nawietrzaka w łazience, kierunek przepływu zostanie zaburzony, a w niekorzystnych przypadkach może być nawet odwrotny, co jest niedozwolone. Piszą o tym nawet producenci nawietrzaków higrosterowanych. Nie ma tu żadnego znaczenia fakt zainstalowania urządzenia gazowego. Należy jedynie zapewnić napływ powietrza do łazienki przez otwór o wiadomej powierzchni netto w dolnej części drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26391-czy-pomo%C5%BCe-wymiana-okien-28wm-na-cieplejsze-efekt-parow/page/2/#findComment-483011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.12.2004 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 czajnik - pozwol ze nie bede komentowal tego tekstu o logice .....To przeczy nie tylko postanowieniom przepisów oraz kilkukrotnie przywoływanej normy, ale także logice.... zalozenie rozwazan jest nastepujace (tak wnioskuje z opisanego na wstepie problemu) Masz w mieszkaniu wszytkie okna szczelne (stad tak silnie wystepujace zjawisko parowania szyb) i skad ma sie pojawic to powietrze zasysane otworami w drzwiach lazienkowych? Powietrze o ktorym piszesz, ze:....Przepływ powietrza ma być realizowany z pomieszczeń mieszkalnych do m. in. łazienki. ...Zrob tak jak mowisz majac gazowy piec kapielowy wlasnie w tym pomieszczeniu - poobserwuj sobie plomien - i dopiero pozniej porozmawiajmy na ten temat ( o ile bede mial pozniej sposobnosc dalej wymiane pogladow z Toba prowadzic - czad to cos strasznego). A jak nawet nie masz pieca ktory ogromne ilosci powietrza potrzebuje w takiej sytuacji popatrz sobie na sciany po kilku latach lub jeszcze inaczej - zainstaluj sobie w lazience higrometr o poobserwuj jego wskazania. Pamietaj takze o tym ze nie zawsze ktores okno w mieszkaniu (domu) masz otwarte czy rozszczelnione - sa tacy ktorzy maja je cala zime zamkniete na cztery spusty Kiedys pisalem tutaj w watku szukam dobrych okien, ze tylko 5 razy w ciagu 8 lat i ponad 20.000 okien zamontowanych zmusila mnie sytuacja do zastosowania nawietrzakow - wlasnie w podobnych przypadkach. Zostaw sobie te normy w spokoju. Jest jeszcze jedna mowiaca o infiltracji powietrza przez otwory okienne Zadne z teraz produkowanych okien warunkow tej normy nie spelnia (i nie wazne czy PVC, aluminiowe czy drewniane - ktore ponoc oddycha ) Chyba, ze naprawde wykonane jest zgodnie z zaleceniami ITB o tzw. mikrowentylacji (czyli praktycznie braku kawalka uszczelki) ale wiekszosc klientow z tego rozwiazania rezygnuje bazujac na rozszczelnieniu mechanicznym. Zacznijmy rozmawiac o praktyce a nie o gdybaniu co by bylo gdyby .... na dodatek powolujac sie na normy nie do konca przystajace do rzeczywistosci Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26391-czy-pomo%C5%BCe-wymiana-okien-28wm-na-cieplejsze-efekt-parow/page/2/#findComment-483063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 10.12.2004 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Sporo się dowiedziałem serdeczne dzięki za info , biorąc pod uwagę ,że wchodzi to w ulgę remontową to tym bardziej warto. Co prawda przy zestawie 12mm będzie to 1,3w?m ale to i tak kolosalna różnica (można założyć zestawy 16mm przy węższych listwach przylgowych cena 1mb 4,88zł tak więc nie warto się bawić bo to wyjdzie drugie tyle co szybki)Natomiast oryginalne uszczelki mają tanie 0,80gr za 1mb. Byłem wczorajw OKFENSIE. Pozostaje jeszcze przeanalizować i trochę zmodernizować system wentylacji. A tak z ciekawości bawił się ktoś z Was w samodzielną wymianę takich zestawów? I mógłby się podzielić doświadczeniami , jakie narzędzia ,technka itd? pozdrwiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26391-czy-pomo%C5%BCe-wymiana-okien-28wm-na-cieplejsze-efekt-parow/page/2/#findComment-483251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 10.12.2004 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Krzysztof2 - dlaczego twierdzisz że nie masz wilgoci w domu ? pozdr - twój imiennik Krzysiek No faktycznie muszę przeanalizować tę kwestię , wentylacja w łazienkach wymuszona mechaniczna na okno łazienkowe stosuje nadmuch (cichy wentylatorek polo -1 za 42 zł) . Kuchnia zwykła kratka i okap kuchenny podczas gotowania ale i tak się paruje, chyba za mały nawiew przez rozszczelnioną uszczelkę w drzwiach balkonowych. Najgorzej w sypialniach, tam pozostaje mikrouchył okien. Kocioł grzewczy mam w osobnej kotłowni więc on nie zużywa powietrza z domu. Sciany są warstwowe max na wzdłuż+ 10cm styropianu (dwie piątki)+cegła modularna od zewnątrz+tynk tradycyjny na zewnątrz i wewnątrz. Stropodach ocieplony wełną gulfiber 20cm+ 5cm styropian między łatkami. dzięki za zainteresowanie pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26391-czy-pomo%C5%BCe-wymiana-okien-28wm-na-cieplejsze-efekt-parow/page/2/#findComment-483273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 10.12.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Jareko: Po pierwsze, właśnie mam dokładnie tak zrobione u siebie w domu i nie ma żadnego problemu. Wszystko działa, jak w zegarku szwajcarskim. Jest tak już od wielu lat i jak możesz stwierdzić, dalej tu jestem. Po drugie, nie dramatyzuj, bo nie jesteśmy w teatrze. Oszczędź sobie tych określeń w stylu "ogromne ilości powietrza". Swoją drogą napisz mi, ile to jest te ogromne ilości powietrza, tylko konkretnie, w m3/h. Napływ powietrza do łazienki, o którym pisałem wyżej, powinien być zapewniony z pomieszczenia przylegającego, czyli najczęściej z przedpokoju. Wiem, wiem, zaraz zapytasz, a skąd w przedpokoju? Otóż z przylegających pomieszczeń mieszkalnych, w których będą nawiewniki. Wróć do mojego poprzedniego postu i przeczytaj go jeszcze raz, tylko tym razem na spokojnie, bez emocji. Odnośnie norm: to nie ja pierwszy się na nie powołałem, ale skoro do nich wracasz, to uprzejmie proszę o podanie, w którym dokładnie miejscu nie przystają do rzeczywistości. Tylko oczywiście konkretnie, bez pływania po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26391-czy-pomo%C5%BCe-wymiana-okien-28wm-na-cieplejsze-efekt-parow/page/2/#findComment-483597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 10.12.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Jareko: Tak, jak kazałeś, poszedłem sobie poobserwować płomień (dlatego nie było mnie przez jakiś czas przy kompie). Fajny. Szkoda, że taki mały i trudnodostępny, bo może upiekłbym sobie kiełbaskę. Teraz jestem gotowy do rozmowy! Aha, jutro idę do sklepu po higrometr, będę obserwował jego wskazania. Znasz jakiś dobry higrometr? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26391-czy-pomo%C5%BCe-wymiana-okien-28wm-na-cieplejsze-efekt-parow/page/2/#findComment-483638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.12.2004 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Czajniczku - emocje juz dawno odrzucilem hahaha chocby z racji wieku Mow co chcesz - sa sytuacje gdzie cale twoje pobieranie powietrza z weqnatrz pomieszczenia nie maja zastosowania. I to co tutaj popisuje sobie to nie jest lanie wody i plywanie po temacie. Zaspotzrebiwanie na powietrze zalezne jest od pieca i jego mocy grzejnej jakbys tego nie wiedzial Konkretny przyklad z zycia wziety. Stare budownictwo lat 30-tych.Wymienione wszystkie okna, wymienione drzwi wejsciowe na Gerde z uszczelkami. Dwa kanaly wentylacyjne - tradycyjnie - kuchnia i lazienka a w niej piec gazowy PG-6, Lokator oszczedny - okna pozamykane perawie non stop, male okienko w lazience i z racji tego ze gosc mieszka na parterze zarzyczyl sobie z racji oszczednosci fix - argumentowal ze i tak nigdy go nie otwiera ( tak na marginesie nie byl to jedyny fix w mieszkaniu - ale klient nasz pan ). Po wymianie okien zaczely sie klopoty z piecykiem. Zdarzalo sie jak powiadal ze w tarcie kapieli mu gasl ale jak sie palil to takim zoltym a nie niebieskim polomieniem. Zalowylem nawietrzak - zjawisko ustapilo. Tak bez emocji czy antagonizmow - nie zamierzam za wszelka cene udowadniac swojej racji gdyz rozne bywaja sytuacje - ale nie zgodze sie z opinia iz nawietrzak w oknie lazienkowym zaburzy przeplyw powietrza w calym mieszkaniu - z mojej i nie tylko mojej pratycznej obserwacji moze tylko ten obieg wspomoc a juz na pewno nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26391-czy-pomo%C5%BCe-wymiana-okien-28wm-na-cieplejsze-efekt-parow/page/2/#findComment-483990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 11.12.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Nie polemizuję, pewnie i tak nie skończylibyśmy tej dyskusji. Napisz tylko jeszcze, czy ten pan zapewnił sobie dopływ świeżego powietrza do łazienki i w ogóle do mieszkania. Na marginesie - jest prosty przelicznik. Urządzenie gazowe zużywa około 10 m3 na każdy 1 m3 gazu (przy odpowiednim nadmiarze powietrza lambda). A zużycie gazu nie bywa większe niż 2.5 m3/h. "Piec kąpielowy" to zużycie 1-2 m3/h. Reszta, to już arytmetyka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26391-czy-pomo%C5%BCe-wymiana-okien-28wm-na-cieplejsze-efekt-parow/page/2/#findComment-484055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.12.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 czjnik - szacuneczek - by zakonczyc ten temat zgodnie z zyczeniem - na zakonczenie info o kliencie No coz - wyobraz sobie mieszkanie 4 czy 5 pokojowe (juz dokladnie ilosci nie pamietam) gdzie poza kuchnia i salonem wszedzie masz same fixy i brak wymuszonej wentylacji. Gosc nie dal sie przekonac ze glupote robi - poszedl na totalna oszczednosc. Acha... w salonie otwierany byl tylko balkon - obok jedna duza witryna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26391-czy-pomo%C5%BCe-wymiana-okien-28wm-na-cieplejsze-efekt-parow/page/2/#findComment-484150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darom 11.12.2004 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Co do tematu postu. Oczywiscie, ze szyby jest warto wymienic. Efekt koncowy powinien byc pozytywny. Oczywiscie wszytko bedzie zalezalo od tego jaka bedzie temp powierzchni szyby /przy k-1.1 bedzie wyzsza/ i wilgotnosci powietrza. Pisal o tym czajnik przy tak dużym współczynniku przenikania powierzchnia szyby po stronie pomieszczenia ma na pewno temperaturę niższą od temp. punktu rosy i stąd wykraplanie wilgoci. Nalezy spodziewac sie ograniczania parowania do sytuacji w ktorych wystepuje duza wilgotnosc (np gotowanie) Natomiast co do nawiewnikow to jest dla mnie oczywiste ze verunia i czajnik maja racje. Zasadniczo nie stosujemy w kuchni i lazience nawiewnikow (od tego sa oczywiecie wyjatki). Przy tradycyjnej wentylacji grawitacyjnej - wlasnie w kuchni i lazience odprowadzamy powietrze na zewnatrz (kanalami wentylacynymi czy wywiewnikami a moze wentylatorami mechnicznymi). Swieze powietrze jest dostarczane do pomieszczen mieszkalnych poprzez nawiewniki (mikrowentylacje lub przez nieszczelnosci w oknach). A swoja droga, jestem troche zdziwniony, ze takie osoby jak jareko czy pchelek (osoby, ktore podziwiam za wiedze i ktorych posty zawsze czytam z zainteresowaniem) pisza ze w lazience i kuchni nalezy stosowac jakies nawiewniki. Przepraszam za czcionke, ale przegladam to forum z kompa, ktory nie ma polskiej czcionki. pzdr Darek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26391-czy-pomo%C5%BCe-wymiana-okien-28wm-na-cieplejsze-efekt-parow/page/2/#findComment-484286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts