Arczi1980 09.08.2021 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2021 Witam planuję zrobić ocieplenie sufitu, dom parterowy na wiązarach, poddasze nieuzytkowe. Tylko mam jeden dylemat odnośnie ciężaru wełny. Obciążenie na sufit było przyjmowane jako 25 kg (podwójnie płytowany g-k + podkonstrukcja), tutaj wszystko się zgadza.Obciążenie od wełny przyjmujemy zawsze z zapasem, ponieważ na budowie często są zmiany. Jeśli użyje Pan wełny miękkiej i upewni się Pan u producenta, że jej ciężar nie przekracza 40 kg/m3 to obciążenie założone w projekcie - 20 kg/m2 przy grubości max 50 cm wystarczy. Natomiast jeśli ciężar objętościowy wełny będzie większy, musimy zwiększyć obciążenie i sprawdzić jeszcze raz konstrukcje, czy nie trzeba będzie jej dodatkowo wzmocnić. W zwiazku z tym mam pytanie czy znajde taka wełnę żeby się zmieścić w 20 kg na m2, czy wzmacniac konstrukcje dolnego pasa wiązarów ?Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.08.2021 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2021 Witam https://www.ursa.pl/images/download/pdf/cennik-ursa.pdfStrona 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arczi1980 09.08.2021 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2021 Witam https://www.ursa.pl/images/download/pdf/cennik-ursa.pdf Strona 9 Dzięki, dodam że w domu będzie wentylacja mechaniczna, ale to na plus. Zasypywać można recznie to też na plus. Zastanawiam sie jak cenowo wychodzi do jakiejś wełny z rolki ? Bo przy takiej nosnosci to praktycznie chyba tylko granulat wchodzi w grę bo z rolki to chyba będzie za ciężkie. Mogę jeszcze zlecić wzmocnienie dolnego wiązara tylko nie wiem czy jest sens ? Jak by byly podobne koszta, bo sama robota to lepiej chyba wysypywac niz rozkladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.08.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2021 Tym bardziej, że zasypać możesz z "głową" wiadomo dokładniej tu więcej tu mniej i wtedy możesz sobie to przewidzieć "przeważyć" gdybyś oczywiście nie wzmacniał konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 31.08.2021 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 wełny poddaszowe w rolce to gęstość do ok 40kg/m3 . Granulat sklany przykładowo możesz usypywac z gestością nasypową 30 lub 45 kg/m3 w przypadku przegrody otwartej i 60kg/m3 w przypadku zamkniętej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts