Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza nieuzytkowego, welna i jej ciezar

Arczi1980

Recommended Posts

Witam planuję zrobić ocieplenie sufitu, dom parterowy na wiązarach, poddasze nieuzytkowe. Tylko mam jeden dylemat odnośnie ciężaru wełny. Obciążenie na sufit było przyjmowane jako 25 kg (podwójnie płytowany g-k + podkonstrukcja), tutaj wszystko się zgadza.

Obciążenie od wełny przyjmujemy zawsze z zapasem, ponieważ na budowie często są zmiany. Jeśli użyje Pan wełny miękkiej i upewni się Pan u producenta, że jej ciężar nie przekracza 40 kg/m3 to obciążenie założone w projekcie - 20 kg/m2 przy grubości max 50 cm wystarczy. Natomiast jeśli ciężar objętościowy wełny będzie większy, musimy zwiększyć obciążenie i sprawdzić jeszcze raz konstrukcje, czy nie trzeba będzie jej dodatkowo wzmocnić.

W zwiazku z tym mam pytanie czy znajde taka wełnę żeby się zmieścić w 20 kg na m2, czy wzmacniac konstrukcje dolnego pasa wiązarów ?

Z góry dzięki za pomoc.

Dzięki, dodam że w domu będzie wentylacja mechaniczna, ale to na plus. Zasypywać można recznie to też na plus. Zastanawiam sie jak cenowo wychodzi do jakiejś wełny z rolki ? Bo przy takiej nosnosci to praktycznie chyba tylko granulat wchodzi w grę bo z rolki to chyba będzie za ciężkie. Mogę jeszcze zlecić wzmocnienie dolnego wiązara tylko nie wiem czy jest sens ? Jak by byly podobne koszta, bo sama robota to lepiej chyba wysypywac niz rozkladac.

• 4 weeks później...