fipii 11.08.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Witam. Mieszkam w bloku z lat 70 i sufity są w dość słabym stanie. Do tej pory w kuchni wisiał Stary żyrandol na tzw haczyk. Kupiłem taki gdzie trzeba wywiercić dwa otwory i przymocować blaszkę. Próbowałem wiercić w miarę blisko otworu żeby mi starczyło przewodu i żeby górna "zaślepka" od żyrandola zasłoniła całość, ale poległem. Posypał się sufit i zrobił się otwór gdzie można wsadzić 2-3 palce. Jak teraz z tego wybrnąć? Otwór jest dość głęboki na dobre 5-7 cm i poruszając przewodami albo tym haczykiem który tam jest, non stop się z tego sypie piach. Czy w tym miejscu w ogóle da się powiesić taki żyrandol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto125 12.08.2021 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 usunąć cały pył, wypełnić zaprawą/tynkiem i dopiero wiercić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.08.2021 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Niestety taki jest urok niektórych elementów konstrukcyjnych.Najrozsądniej jest to czymś wzmocnić, bo nie tylko nie będzie to stabilnie wisiało ale może spaść. Z rozwiązań "naszych czasów" są wszelkiego rodzaju żywice i kotwy chemiczne i proponował bym zastosowanie czegoś takiego - łatwo , szybko i z dużym prawdopodobieństwem, że będzie trwałe i wytrzymałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 15.08.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Blok z lat 70, to pewnie z wielkiej płyty. Tam są chyba pustki powietrzne w płytach stropowych. Może kołek do pustych przestrzeni dałby radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts