arosm 07.12.2004 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Mam pytanie: Jak wykopać fundamenty na działce o różnicy poziomów około 1 m? Granica przemarzania w mojej okolicy to 1,20 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 08.12.2004 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Zazwyczaj kopie się schodkowo i zbroi. Ale musisz to mieć w projekcie i jego adaptacji, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 08.12.2004 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 można też bezschodkowo- wybierając glebę z jednej strony i obsypując fundament z drugiejale też nie wyobrażam sobie kombinowania bez projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dongato 08.12.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Mam pytanie: Jak wykopać fundamenty na działce o różnicy poziomów około 1 m? Granica przemarzania w mojej okolicy to 1,20 m U mnie wkopali się bardziej od strony skarpy zbrojenie i lanie fudamentów z gruchy po samą górę drugą stronę zasypałem i jest ok pierwsza zima,koniecznie drenaż od strony skarpy mocno napiera woda przy ulewach i roztopach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek 20.02.2005 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Mam podobny problem. Mianowicie w miejscu gdzie ma stać dom jest dół(ukształtowanie terenu)o 1 m poniżej poziomu pozostałej części działki, dom ma być niepodpiwniczony, jak rozwiązać sprawę fundamentów, czy można je wznieść wyżej i podsypać ziemią. czy da się jakoś wykożystać ten wybryk natury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeep 23.02.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Myślę że najlepszym (chociaż nie najtńszym) sposobem jest zrobienie głębokigo wykopu w poziomie uwzględniając gł. posadowienia fundamentu w najniższym punkcie. Ten sposób daje możliwość równoczesnego wykonania drenażu. Na terenach pochyłych polecam projekty częściowo lub całkowicie podpiwniczone. A koszt wykonania piwnic zmniejszy się o koszt nawiezienia ziemi w celu zniwelowania gruntu. A dodatkowe pomieszczenia gospodarcze zawsze się mogą przydać. Zycie to sztuka wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts