jacek206 12.08.2021 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Cześć,Na dniach będę podpisywał umowę przedwstępną na zakup działki i wpłacał zadatek.W umowie warunkuje zakup działki uzyskaniem warunków zabudowy. Mam pytanie co do wpłaty zadatku - jeżeli wpłacę go sprzedającemu, a do sprzedaży nie dojdzie na skutek braku WZ, to sprzedający powinien mi zwrócić zadatek... ale co jeśli tego nie zrobi... zostaje mi szarpanie się po sądach. Zastanawiam się czy macie jakiś ciekawy patent na bezpieczne wpłacenie zadatku - czy np taki zadatek można powierzyć osobie trzeciej (np notariuszowi), który zgodnie z zapisami umowy, w przypadku nieuzyskania WZ zwróci mi zadatek. Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 12.08.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Wpis do hipoteki nieruchomości. Rachunek escrow u notariusza. Poddanie się egzekucji 777 kpc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek206 12.08.2021 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Dzięki Marku... czy mógłbyś trochę bardziej rozwinąć swoją wypowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek206 12.08.2021 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Plan jest taki że podpisuje umowę przedwstępną, wpłacam zadatek i występuje o WZ - jak je otrzymam dochodzi do transakcji.niestety na WZ czeka się ok 2-3 miesiące.Aby w tym czasie sprzedający nie sprzedał działki komuś innemu wpłacam zadatek, czyli jeżeli z winy sprzedającego nie dojdzie do transakcji, zwraca dwukrotność zadatku (co w tym momencie mam nadzieje zniechęci sprzedającego do sprzedaży komuś innemu a w najgorszym wypadku pokryje poniesione przeze mnie koszty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chicoPL 13.08.2021 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Wpis do hipoteki nieruchomości. Rachunek escrow u notariusza. Poddanie się egzekucji 777 kpc. Raczej chodziło o wpis do III działu KW, tzw. ujawnienie w KW roszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek206 13.08.2021 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Dziękuję Wam za wszystkie rady.wcześniej rozważałem opcję umowy u notariusza, teraz już chyba nie przyjmuję innej opcji.i również zadatek powierzę notariuszowi... Co do sprzedających, którzy nie wiedzą co można na ich działce postawić, to w przeciwieństwie do Waszych doświadczeń, ja na prawie każdą działkę jak trafiałem to była bez WZ.... Od sprzedających zawsze słyszałem, to Pan chce się budować to Pan sobie wystąp o WZ, bo skąd ja mam wiedzieć co Pan będzie chciał na tej działce postawić... tak było niemal we wszystkich działkach jakie oglądałem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 13.08.2021 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Tylko z notariuszem robić takie rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek206 14.08.2021 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Skoro nie wydanych WZ to w gminie maja studium i tam na pewno się dowiesz czy na tej działce będziesz mógł się wybudować. Przy okazji dowiedz się o przyłącze prądu i wody, czy daleko od działki są media bo to tez ma wpływ na cenę działki. w gminie przez telefon dużo rzeczy mówią - nie kupie jak nie dostanę tego na papierze. o energię będę pytał, aczkolwiek na działce stoją 2 słupy więc zakładam że problemu nie będzie, w dodatku w drodze, do której działka przylega, jest kabel, który kończy się u sąsiada 50m dalej. na wodę nie liczę - własna studnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chicoPL 16.08.2021 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 http://prawny.org.pl/2019/10/10/czy-warto-ujawnic-zawarcie-umowy-w-ksiedze-wieczystej/ Nie chodzi o zadatek a o to, że po ujawnieniu w III dziale umowy, nieruchomość może zostać sprzedana przed sądem mimo niechęcie sprzedającego(np.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts