Wowka 04.05.2005 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Termin składania deklaracji PIT za rok 2004 już upłynął.Wątek ten w związku z tym przestał spełniać swoje zadanie.Mam nadzieję, że komuś lektura zamieszonych w podanych linkach porad w czymś pomogła. Pozdrawiam. Ps. Proszę administratora Forum by wycofał dla tego wątku uprzywilejowany status "przyklejony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubosia 04.05.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Pomóżcie jeszcze!!! W wyniku pokretnych interpretacji w prasie oraz opodpowiedzi tzw. "znajomych", którzy twierdzili, że z ulgi remontowej można skorzystać wyłącznie jeżeli rozpoczęło się odliczanie w 2003r. nie zrobiłam tego w złożonym zeznaniu za 2004, chociaż jak dziś dowiedziałam się przegladając forum, miałam do tego prawo. Czy mogę jeszcze złożyć korektę i czy mam szansę na pozytywne rozpatrzenie (dziś jest 04 maja). Co napisać w uzasadnieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.05.2005 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Pomóżcie jeszcze!!! W wyniku pokretnych interpretacji w prasie oraz opodpowiedzi tzw. "znajomych", którzy twierdzili, że z ulgi remontowej można skorzystać wyłącznie jeżeli rozpoczęło się odliczanie w 2003r. nie zrobiłam tego w złożonym zeznaniu za 2004, chociaż jak dziś dowiedziałam się przegladając forum, miałam do tego prawo. Prasa rzetelnie informowała o warunkach dokonania odliczeń w ramach ulgi remontowej. Były co prawda pewne niejasności interpretacyjne ale to miało miejsce w połowie roku 2002r. Na forum (w podanych linkach) także na ten temat była mowa. Co do informacji uzyskiwanych od Twoich znajomych - to nie będę tego komentował. Czy mogę jeszcze złożyć korektę i czy mam szansę na pozytywne rozpatrzenie (dziś jest 04 maja). Termin złożenia deklaracji PIT został przez Ciebie dotrzymany. Ustawa nie zakreśla terminu złożenia korekty zeznania. Zdarza się, że podatnicy składają korekty zeznań za wiele lat wstecz. Co napisać w uzasadnieniu? Oczywiście, że powinienaś napisać prawdę. Niemniej podanie (z tego co wiem) nie jest obowiązkowe. Niemniej ja bym je napisał i dołączył do zeznania. Pamiętaj - w zeznaniu na pierwszej stronie musisz "zaptaszkować" kwadrat - "korekta zeznania" Nie znam Twojej sytuacji wynkającej ze złożenia PIT za 2004 r. Być może będą wchodziły jakieś odsetki za zwłokę (tylko z Twojej strony). Nie wiem na czym konkretnie będzie polegała korekta. Każdy przypadek US będzie rozpatrywał indywidualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts