Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat instalacji odgromowej - obwód?

Recommended Posts

Czy taki schemat odgromówki jest poprawny?

Dekarze mają wątpliwości, sugerując że spowoduje powstanie obwodu.

Dookoła budynku zakopana jest bednarka stalowa, z którą będą połączone wszystkie pionowe przewody.

https://ibb.co/pvyms4y

No, no. Jak już dekarze wątpią w umiejętności i wiedzę projektanta z UB, to koniec świata.

Tak na marginesie, dekarze na czym oparli swoje wątpliwości ?

Czy taki schemat odgromówki jest poprawny?

Dekarze mają wątpliwości, sugerując że spowoduje powstanie obwodu.

Dookoła budynku zakopana jest bednarka stalowa, z którą będą połączone wszystkie pionowe przewody.

https://ibb.co/pvyms4y

Zwody nie muszą być oddalone od narożników no i brakuje jeszcze jednego środkowego w narożniku u dołu rzuty dachu, na rysunku jest on połączony z narożnym. I tam na rysunku masz chyba komin więc uziemienie komina jeszcze by się przydało.

Zwody nie muszą być oddalone od narożników no i brakuje jeszcze jednego środkowego w narożniku u dołu rzuty dachu, na rysunku jest on połączony z narożnym. I tam na rysunku masz chyba komin więc uziemienie komina jeszcze by się przydało.
To uziemienie komina w jaki sposób proponujesz wykonać? Jakiś zacisk do jego części metalowej czy do ... cegły ? Edytowane przez elpapiotr

Ty masz komin do uziemienia?? Dalej trollujesz jakbyś był niespełna rozumu. Normami rzuć bo to najważniejsze przeca w trollowaniu zajęcie.

Przecież napisałeś - "uziemienie komina jeszcze by się przydało". Dlatego pytam o sposób tego uziemienia. Ja się uczę, i zbieram mądrości narodu.

Do kol. henrykow - masz jakiś swój zawód i pewnie jesteś w nim dobry, ale nie jest to elektryka. Zatem trzymaj się od niej z daleka, bo chrzanisz 3 po 3 w tej dziedzinie i to nie 1 raz. Uziemienie komina = absurd. Komin ma mieć ochronę odgromową realizowana poprzez objęcie go siatką zwodów poziomych lub poprzez montaż maszcika (inna nazwa - iglica) odgromowego obok komina. Wymiary tego montażu czyli wysokość maszcika i odległość od komina są istotne i powinny być w projekcie.

Gdyby w tym kominie był wkład stalowy z kotła CO to ten fakt też musi być uwzględniony w ochronie odgromowej domku.

henrykow - na forum omnibusikiem od 7 boleści to jesteś TY. Tutaj to ja jestem rzadkim gościem i nie rozsławiam swojej wiedzy, bo ona jest cenna i nie rozdaję jej za friko. Reaguję jak ktoś pisze bzdety w temacie elektryki. Zresztą... ech szkoda dalej odpisywać, bo w elektryce to nie jesteś dla mnie żadnym partnerem do dyskusji. Spadaj do swoich "porad".

Do autora tematu - kto narysował ten schemat ? Elektryk ? A jeśli tak to dlaczego komentują go dekarze. Montaż dachowej części instalacji odgromowej przez dekarzy i zwykle podczas budowy dachu to b. dobre rozwiązanie. Tylko pod warunkiem nadzoru / współpracy z elektrykiem. Sam też tak robię.

Zatem nie zadawaj pytań na forum bo to leczenie na odległość i tylko wyzwala w różnej maści forumowiczów chęć "pomagania", ale głównie sobie w celu zasłużenia na tytuł mistrza (elita, olimp itd) i podreperowania swego ego. Mnie to nie dotyczy.

Autor tematu już przestał się nim interesować i moje zapytanie pozostało bez odpowiedzi.

Natomiast henrykow w swoich wpisach dał upust gnębiących go frustracji. Pewnie coś mu w życiu nie wychodzi i musi to nadrabiać ilością wpisów, nawet dziś ma ich 6 a wczoraj aż 12 i tak co dzień. Czy ktoś ci kiedyś choć podziękował. Właśnie Ty non-stop klepiesz w klawiaturę i to jest już chore. Kiepskie masz to życie :( Ja dzisiejszą niedzielę spędziłem zdecydowanie ciekawiej.:yes: I już nie pisz o moich fuszerkach, braku zleceń itd, bo nic Ci do tego. Ja nie czynię uwag do Twej pracy zawodowej, a może jesteś cenionym chirurgiem w klinice uniwersyteckiej, a może cieciem na osiedlowym parkingu.

Biedaku, o czym Ty piszesz? jesteś specem ale od kinkietów i puszek.

Udzieliłem Ci porady( "Dobra rada na przyszłość, daruj sobie zgryźliwości wobec innych a udzielaj porad bez wycieczek osobistych.") abyś odpowiadał o ile posiadasz wiedze na temat a nie dogadywał każdemu tu na forum i go wyśmiewał a sam nic konstruktywnego nie piszesz.

Co do twojej biednej pracy zawodowej to sam się o niej chwalisz na łamach forum.

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale ja nie mam czasu, żeby cały czas siedzieć przy komputerze. Byłem na robocie. To była poważna sprawa. Zamontowałem 2 kinkiety i wymieniłem 3 gniazdka. Cały dzień mi zeszło, ale zarobiłem parę złotych, bo ostatnio to już kiepsko było

. Oczywiście zaraz ktoś (pewnie Elpapiotr) napisze, że to moja autoreklama. Niestety na odległość nie doradzam, tylko po wizji lokalnej czyli w obrębie mojego miasta.

No i proszę nie dość że hipokryta to jeszcze kłamca, nie będzie doradzał na odległość ale i na dokładkę tele porada za pieniążki;), łamiesz tym zasady forum bo z premedytacją odwodzisz autora tematu od dyskusji na forum pozbawiając go obiektywnej oceny porad udzielonych przez kilku userów.

Autorze tematu - proszę na [email protected] podać mi swój adres mail. Tu dalej nie będę nic pisał, bo cokolwiek ktoś coś sensownego napisze to zaraz się odezwą klepacze klawiatur, internetowe mądrale i forumowe omnibusiki z nadmiarem wolnego czasu.

Notorycznie opluwasz to forum jak również podważasz jego istnienie i ideę jaką jemu przyświeca, za to Redakcja powinna cie wywalić na zbity pysk. Nie chcesz nie pisz i nie czytaj skoro nie masz czasu, proste i logiczne.

Forum to dobra rzecz, ale np w dyskusji - jaki kolor trawy polecacie ? Kwestie techniczne pozostawmy fachowcom.

Autorze tematu - dowiedziałeś się czegoś. NIE, bo zadawanie pytań w tym dziale to strata czasu.

Autorze tematu - pewnie za chwilę otrzymasz kilka propozycji rozwiązania Twojego problemu, które będą albo niezrozumiałe albo mało wartościowe w tym przypadku.

. Oczywiście zaraz odezwą się dyżurni odpowiadacze i będą "doradzali". Każdy z nich wtrąci swoje 3 grosze, ale nie sądzę, aby Ci to coś dało.

Natomiast Bertha, Tolo74, mistalova to grupa dyżurnych odpowiadaczy każdemu i na każdy temat, byle wtrącić swoje 3 grosze.

No dyżurni forumowi odpowiadacze - macie tu kapitalny temat = można KasiOo spoooro napisać.

!

Jest więcej tej tfurczości w stylu naszego kochanego Prezydenta RP zresztą też elektryka (ooo jakiś dziwny zbieg okoliczności czy co?) - "nie chcem alem muszem" więc jeżeli już tak bardzo nie chcesz to nie pisz, pfuj miało być na odwrót:cool:

Brawo, że moje spostrzeżenia odnośnie jakości "porad" zostały ponownie przytoczone. Zresztą niedawno ktoś tu napisał - kiedy do ludzi dotrze, że rozwiązywanie problemów budowlanych na FM to najgorszy sposób - tak to mniej więcej brzmiało. Odnośnie pierwszego mojego cytatu czyli roboty z kinkietami - niestety zabrakło ci IQ, żeby zorientować = to były jaja :lol2: Dalej już nie piszę - szkoda mi na to czasu, ulżyło ci.

henrykow - mnie nazywasz klepaczem ? Mam tylko 180 postów przez ponad 3 lata , a Ty ponad 2100 przez rok. Nic dziwnego, bo np dziś cały dzień spędziłeś na forum = ponad 20 postów. Co do poziomu IQ to jednak nie dociera do Ciebie, że niejeden mój post to żart z takich jak Ty. No i masz parszywą cechę zaglądania do cudzej kieszeni. To charakterystyczne dla osób niedowartościowanych finansowo. Zatem kończ waszmość i wstydu sobie oszczędź. Ja się wyłączam, nie stać mnie na stratę czasu na te wpisy.